3.12.2021 9:48

Συνεχίζεται ο αγώνας του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

Το μήνυμα του Σωματείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα αναφοράς στην αναπηρία, θεσπίστηκε και τηρείται παγκοσμίως από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1992. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουμε από κάποια μορφής αναπηρίας.

Στην Ελλάδα 10-15% του πληθυσμού είμαστε άτομα με αναπηρία.

Τα άτομα µε αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.

Αυτή όμως, η δύσκολη βιωματική μη αναστρέψιμη κατάσταση που σημαδεύει πολλά άτομα, τα οδηγεί σε ένα Γολγοθά καθημερινού αγώνα επιβίωσης, κοινωνικοποίησης, επιβεβαίωσης και τα βρίσκει με τις οικογένειές τους μπροστά στις προκλήσεις της κρίσης να αγωνιούν και να αγωνίζονται για όλα τα κεκτημένα που τους στηρίζουν και τους δίνουν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια..

Το Κράτος πρέπει να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως ο νόμος ορίζει.

Η αναπηρία στιγματίζεται στο άκουσμά της λόγω έλλειψης παιδείας και ενημέρωσης λόγω της "ανάπηρης" αντιμετώπισης από το ίδιο το κράτος, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει η προσβασιμότητα ώστε τα άτομα με αναπηρία να ζουν μια φυσιολογική ζωή κυκλοφορώντας σε προσβάσιμες πόλεις, σε προσβάσιμες υπηρεσίες και προσβάσιμα καταστήματα. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του "Κοινωνικού Αποκλεισμού" και αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία θα έπρεπε να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους. Είναι αποκτήνωση να αναφερόμαστε σε ανθρώπους χαρακτηρίζοντάς τους από μια εξασθένιση. Τα άτομα με αναπηρία έχουν ανάγκη ίσης μεταχείρισης και κατανόησης, όχι λύπησης.

«Η αναπηρία είναι ο περιορισμός που μας επιβάλλεται κατά κύριο λόγο από την κοινωνία και το περιβάλλον που ζούμε και όχι από την βλάβη του σώματος μας» (Νίκος Βουλγαρόπουλος).

Η αλληλεγγύη είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα στο χώρο της αναπηρίας, ειδικά αυτόν τον καιρό που αντιμετωπίζουμε την πανδημία και πρέπει  χωρίς τον οποιοδήποτε δισταγμό και με τη τήρηση των μέτρων για τη προστασία της υγείας, να την επιδείξουμε και πάλι σε όσους έχουν ανάγκη.

Η αναπηρία δεν είναι πάντοτε εμφανής ώστε να αναγνωριστεί από τους γύρω μας. Στην καθημερινότητα μας συναντάμε ανθρώπους που πολλές φορές κρίνονται για την έλλειψη ενεργητικότητας, την έλλειψη προσοχής, την διαταραχή ομιλίας, την επιτακτική ούρηση, την αστάθεια... Είναι η αναπηρία που προκαλείται στις περισσότερες περιπτώσεις από τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως και την Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου συνεχίζει να αγωνίζεται για την:

  • αναγκαιότητα πρόσληψης Β' επιμελητή νευρολόγου στο Νοσοκομείο Χίου (αναπάντητο αίτημα από ΣΑμΣΚπ Χίου, ΠΟΑμΣΚΠ και ΕΣΑμεΑ προς Υπουργείο Υγείας της 27/2/21).

  • η Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Επιτροπής (ΒΥΕ) ΚΕΠΑ, να πραγματοποιείται στην Χίο ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και τα επιπλέον έξοδα του ασθενή.

 Στο πλαίσιο Δράσεων για την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, Μέλη του ΔΣ του Σωματείου ΣΑμΣΚΠ Χίου, επισκέφθηκαν Σχoλεία του νησιού τα οποία συμμετέχουν στην Δράση Ανακύκλωσης πλαστικών καπακιών, μίλησαν στους μαθητές για την έννοια της Αναπηρίας, τις Αναπηρίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και απάντησαν σε τυχόν απορίες των μαθητών. Επίσης χαρίστηκε στα παιδιά μια αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας όπου τα παιδιά κόλλησαν σε αυτή πλαστικά καπάκια. Μετά το πέρας της ομιλίας στο κάθε σχολείο, τα παιδιά έσκασαν μπαλόνια του Σωματείου οπού περιείχαν χαρτάκια με μηνύματα που διαβάστηκαν απο τα παιδιά. Τέλος, αναγνώστηκε το παραμύθι ’’η Σκληρή Κυρία Πλάκα’’ της Αποστόλου Βερόνικα - Στυλιανής, όπου χαρίστηκε στην βιβλιοθήκη των σχολείων.

Εμείς οι πάσχοντες με Πολλαπλή Σκλήρυνση,

θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την Ζωή που μας αξίζει!

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ