21.1.2020 12:01

Σύλλογος Ψυχολόγων: «Είναι χρέος μας η προάσπιση της ψυχικής υγείας ενός ήδη επιβαρυμένου πληθυσμού»

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ψυχολόγων Χίου αναφορικά με την αυριανή παναιγιακή κινητοποίηση

Παράλληλα με τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς της Χίου, ως Σύλλογος Ψυχολόγων Χίου εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την ίδρυση Κλειστής Δομής Φιλοξενίας/ Κράτησης Μεταναστών/Προσφύγων στη Χίο και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Μια τέτοια δομή, αφενός μεν πολιτισμικά/ανθρωπιστικά δεν συνάδει με τις αρχές της ελευθερίας, των δικαιωμάτων και του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του ατόμου, αφετέρου δε, δεν εξασφαλίζει ούτε την ομαλή και ειρηνική συμβίωση, εντός αυτής, ατόμων με διαφορές φυλετικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές. Φαίνεται λοιπόν ότι η δημιουργία τέτοια δομής, όπως και η διατήρηση της ήδη υπάρχουσας, δεν είναι η πιο εποικοδομητική λύση για το προσφυγικό ζήτημα. Ο περιορισμός της ελευθερίας των ανθρώπων είναι εύλογο να πυροδοτήσει ένταση και συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στους διαμένοντες στη δομή.  Πέραν αυτού είναι πιθανή η εμφάνιση προβλημάτων ψυχολογικής φύσεως.

Επιπλέον, μια τέτοια πρωτοβουλία φαίνεται να διχάζει την τοπική κοινωνία της Χίου, να δημιουργεί επιπλέον αισθήματα αβοηθησίας, ανασφάλειας, φόβου και απαισιοδοξίας στους πολίτες, χωρίς ουσιαστικά να επιλύει το πρόβλημα το οποίο υποτίθεται ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Τέλος, αφήνει εκτεθειμένους τους υπεύθυνους, ο ρόλος των οποίων στην αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος του μεταναστευτικού δεν είναι αυτός που θα περιμέναμε, ως κοινωνία.  Κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί, μετακυλώντας την ευθύνη διαχείρισης της κρίσης που δημιούργησαν εμφύλιοι και πόλεμοι, που προκάλεσαν ισχυρά κράτη και οικονομικά συμφέροντα, από τους πραγματικά υπεύθυνους σε μια μικρή κοινωνία, το αποτέλεσμα είναι, αντί να απεγκλωβίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, με την επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών, ώστε να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού τους, ουσιαστικά να εγκλωβίζονται και η κατάσταση να παγιώνεται.

Είναι χρέος μας η προάσπιση της ψυχικής υγείας ενός ήδη επιβαρυμένου πληθυσμού, όπως είναι οι πρόσφυγες/μετανάστες, αλλά και η προάσπιση της ψυχικής υγείας και των δικαιωμάτων του ντόπιου πληθυσμού.  Πάνω από όλα, η προάσπιση των δικαιωμάτων του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ