13.9.2023 9:58

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου - Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας

Την Παρασκευή στις 13.30

Με κενά ξεκίνησε για άλλη μια φορά και αυτή η νέα σχολική χρονιά, με ψέματα και υποσχέσεις ότι δήθεν όλα βαίνουν καλώς και ότι όλα θα κυλήσουν «ομαλά» στα σχολεία. Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσουν οι δηλώσεις των στελεχών του υπουργείου Παιδείας και της υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου για την... πυρετώδη προσπάθεια που καταβάλουν ώστε "να ξεκινήσουν τα σχολεία χωρίς κενά", για να δούμε τελικά τον αριθμό των προσλήψεων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών να πετσοκόβεται στους 28.353 τη στιγμή που τα συνολικά κενά στα σχολεία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, είναι πάνω από 47.000!

Τι θεωρείται άραγε ομαλότητα κατά την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας:

  • Να υπάρχουν πάνω από 50 αιτήματα για Παράλληλη Στήριξη στη Χίο, να ζητούνται οι μισές, αφού οι ψηφισμένοι νόμοι τους κάνουν λόγο για έναν εκπαιδευτικό Π.Σ ανά τάξη και να προσλαμβάνονται οι μισές σε σχέση με τις ανάγκες αλλά και τα περσινά δεδομένα. (17 ΠΣ για τα Δημοτικά και 5 για τα Νηπ/γεία). Ταυτόχρονα είδαμε να στέλνει ο Υπουργός γραπτές οδηγίες (93506/Δ3/25-8-2023) στις Διευθύνσεις να μειώσουν τα κενά των παράλληλων στηρίξεων βάζοντας έναν εκπαιδευτικό να στηρίζει περισσότερους από έναν μαθητές – άσχετα αν η διάγνωση από το ΚΕΔΑΣΥ κάνει λόγο για 24 ώρες – αλλά και να στηρίζουν μαθητές και σε άλλα σχολεία. Συνεπώς, το σύνολο των ωρών παράλληλης στήριξης με βάση τις διαγνώσεις έχει ικανοποιηθεί κατά το 1/3.«Παλιά μου τέχνη κόσκινο», δηλαδή.
  • Να βλέπουμε παιδιά με προβλήματα υγείας να μένουν αβοήθητα, αφού μισοί ήρθαν και οι σχολικοί νοσηλευτές και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.
  • Να βλέπουμε τα 5 κενά στα Τμήματα Ένταξης να μειώνονται κατά 2 αφού καταργήθηκαν πλέον όλα τα διπλά τμήματα ένταξης, παρόλο που υπάρχει οργανική θέση και με πρόσχημα πως το myschool δε δέχεται το δεύτερο τμήμα, με αποτέλεσμα ένα σωρό παιδιά να μένουν αυτή τη στιγμή χωρίς στήριξη, αφού ένας εκπαιδευτικός μόνο δε φτάνει.
  • Να βλέπουμε όλα τα σχολεία σχεδόν της πόλης να μένουν χωρίς θεατρική αγωγή, αφού στη Χίο προσλήφθηκε μόλις ένας αναπληρωτής την ώρα που οι πραγματικές ανάγκες είναι για τον σύλλογό μας τουλάχιστον άλλοι 3 (βάζοντας και τα σχολεία των ολιγοθέσιων σχολείων από όπου εξοβελίστηκε σιγά σιγά η θεατρική αγωγή). Ίδια πολιτική ακολουθήθηκε και στις υπόλοιπες ειδικότητες με το να έχουν σταλεί 2 λιγότεροι εκπαιδευτικοί σε κάθε ειδικότητα. Σπουδαία μαθήματα όπως το θέατρο, η μουσική, τα εικαστικά που καλλιεργούν το πνεύμα και τη δημιουργικότητα χάνονται από τα σχολεία, αφού παρατηρείται να γίνονται αναθέσεις τους εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας. 
  • Να μιλάει ο Υπουργός κ. Πιερρακάκης για την «ψηφιακή αναβάθμιση» και να υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών και στην πληροφορική, τα εργαστήρια πολλών σχολείων να είναι απαρχαιωμένα και να βάζουν χρήματα οι σύλλογοι γονέων για να γίνουν «ανθρώπινα». Ακόμα και οι αναλήψεις των εκπαιδευτικών έγιναν μέσα στο χάος και τις καθυστερήσεις από το σύστημα για άλλη μια φορά «κράσαρε».

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

Εδώ και τώρα να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση!

Καταγγέλλουμε κάθε πολιτική που μπαίνει εμπόδιο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας! 

Δε ανεχόμαστε χιλιάδες εκπαιδευτικοί να μην ξέρουν αν, που και πότε θα δουλέψουν ανάλογα με τα... «γούστα» της κάθε κυβέρνησης που όλες τους με τη σειρά όλα αυτά τα χρόνια όχι απλά συντηρούν την ελαστική εργασία στην εκπαίδευση, αλλά την πάνε και ένα βήμα παραπέρα χειροτερεύοντας κάθε φορά τους όρους διαβίωσης των συμβασιούχων αναπληρωτών. 

Δεν ανεχόμαστε να μπαίνουν περιορισμοί στις προσλήψεις εφαρμόζοντας κάθε λογής "κόφτες" όπως αναδείξαμε, επίσημα και ανεπίσημα "μαγειρέματα" (π.χ. συγχωνεύσεις τμημάτων, κατάργηση μαθημάτων ειδικοτήτων, αλλαγές στην παράλληλη στήριξη, αναθέσεις μαθημάτων των ειδικοτήτων κ.ά.). Την ίδια στιγμή, ενισχύουν με κάθε τρόπο και με δεκάδες δις ευρώ από τη φοροληστεία των εργαζομένων τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους αντεργατικούς σχεδιασμούς (προκλητικές επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, ΝΑΤΟϊκοί εξοπλισμοί κ.α)! 

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα να ξεκινούν τη σχολική χρονιά με τρίωρα και τετράωρα, χιλιάδες μαθητές που χρήζουν παράλληλης στήριξης να μένουν "ξεκρέμαστοι" γυρνώντας σε εποχές παιδαγωγικού Μεσαίωνα. Αυτές είναι οι περιβόητες «λοβο - τομές» στην εκπαίδευση για τις οποίες το υπουργείο και η κυβέρνηση κόμπαζαν όλο το καλοκαίρι. Αυτή είναι η περίφημη «αναβάθμιση» του σχολείου.

Εδώ και τώρα διεκδικούμε:

  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών, μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. 
  • Κατάργηση του προσοντολογίου Γαβρόγλου. Καμία σκέψη για ΑΣΕΠ.
  • Δημιουργία νέων οργανικών θέσεων στη Θεατρική Αγωγή, σε ειδικότητες όπου δεν υπάρχουν και στην Παράλληλη Στήριξη.
  • Να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά στα σχολεία χωρίς περικοπές σε μια φάση τις επόμενες μέρες.
  • Να μη γίνονται αναθέσεις των μαθημάτων ειδικοτήτων.
  • Να μη δεχτούν οι σύλλογοι διδασκόντων να μοιράσουν τους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης σε δυο και τρία παιδιά, αλλά να πιέσουν από κοινού με τον σύλλογο και τους γονείς να καλυφθούν τα κενά.
  • Να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για την στήριξη της διαβίωσης των αναπληρωτών και κυρίως της στέγασής τους. Δωρεάν μετακίνηση προς τον τόπο εργασίας, επίδομα στέγασης 300€ με ευθύνη της κυβέρνησης σε όσους αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτι. Διάθεση εστιών, δωματίων σε ξενοδοχεία, οικονομική στήριξη σε νησιωτικές περιοχές με ευθύνη Δήμων και Περιφερειών.
  • Ούτε ένα κλεμμένο μεροκάματο. Καταβολή ολόκληρου του μισθού για τον Σεπτέμβριο. 20% αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα στην κατεύθυνση της εξίσωσης δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.
  • Άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή των σχολικών υποδομών. Άμεσος αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων. Έκδοση όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών ασφάλειας και καταλληλόλητας (αντισεισμική θωράκιση, πυρασφάλειας, έλεγχος ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ.τ.λ.) με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης. 
  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. 
  • Άμεση επίλυση όλων των κτιριακών προβλημάτων των σχολείων με εξεύρεση νέων χώρων για τα ακατάλληλα για τα παιδιά νηπιαγωγεία. Να φύγουν τα λυόμενα και να χτιστούν νέες πτέρυγες.
  • Άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στη μετεγκατάσταση του ειδικού σχολείου και του 7ου και 11ου νηπιαγωγείου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ