27.10.2022 10:47

Σύλλογος Δασκάλων Χίου: «Δεν «προσαρμοζόμαστε» - δεν συμβιβαζόμαστε - αγωνιζόμαστε για να νικήσουμε»

Ανακοίνωση για τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη

ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΝΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ στις 11:ΟΟ

Λέμε ένα μεγάλο: Φτάνει πια!!

Δεν μπορούμε να ματώνουμε άλλο για να προσφέρουμε στο αντικείμενο που σπουδάσαμε και που τόσο πολύ αγαπάμε!

Δεν πάει άλλο με τους πετσοκομμένους, παγωμένους για 12 χρόνια και εξαθλιωμένους μισθούς των εκπαιδευτικών. Δεν αντέχουμε άλλο ο μισθός μας να εξανεμίζεται πολύ πριν τελειώσει ο μήνας, να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα καθημερινά μας έξοδα εξαιτίας της ακρίβειας, να δυσκολευόμαστε να μετακινηθούμε από και προς το σχολείο, να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε 350€-500€ για σπίτια – αποθήκες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά αναγκαζόμαστε να καταβάλλουμε τεράστια ποσά, ως δίδακτρα, για τα περιβόητα «προσόντα». Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βάλει από την τσέπη μας χρήματα για βασικά εργαλεία στην τάξη, λόγω των ελλείψεων σε μέσα και υποδομές, ώστε να ανταποκριθούμε στο παιδαγωγικό μας έργο απέναντι στους μαθητές μας. 

12 χρόνια τώρα «ματώσαμε» από τις περικοπές που μας επέβαλαν εναλλάξ και όλες μαζί οι κυβερνήσεις.

Έχουμε χάσει πάνω από 6 (!) μισθούς, στις συνολικές ετήσιες απολαβές μας, τα τελευταία 12 χρόνια. Ένας νεοδιόριστος/η, χωρίς τέκνα, που δουλεύει για πρώτη φορά στην εκπαίδευση, αμείβεται με 737 ευρώ, όταν το 2009 λάμβανε 1180 ευρώ. Πιο λίγο και από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα!

Υπενθυμίζουμε ότι με τους μνημονιακούς νόμους και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ χάσαμε σταδιακά τα παρακάτω: 

  • Επίδομα γάμου (35 ευρώ). Πλέον, δίνεται ως μοναδικό επίδομα αυτό των παιδιών, οπότε ένας έγγαμος εκπαιδευτικός χωρίς παιδιά δε λαμβάνει κανένα επίδομα.
  • Εξωδιδακτικής απασχόλησης (355,91 ευρώ)
  • Επίδομα διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου (75 και 45 ευρώ, αντίστοιχα), που αντικαταστάθηκαν από την άνοδο στα μισθολογικά κλιμάκια για τους κατόχους των παραπάνω τίτλων. 
  • Επίδομα απόδοσης (100 ευρώ)
  • Διδακτικής προετοιμασίας (105 ευρώ)

Αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας (13ου και 14ου μισθού), η συνολική ετήσια μείωση για τον νεοδιόριστο προσεγγίζει τις 7000 ευρώ, δηλαδή πάνω από 42%. Αν προσθέσουμε και το πάγωμα του ΜΚ 2016 – 2017 η μείωση προσεγγίζει το 45%. Στον ήδη πετσοκομμένο μισθό ήρθαν να προστεθούν και μια σειρά εισφορές – φοροληστείας (αλληλεγγύης, φυσικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ.), η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, η εκρηκτική αύξηση των τιμών σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν «προσαρμοζόμαστε» - δεν συμβιβαζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για να νικήσουμε!

Δεν είμαστε επαίτες. Κανείς δεν μπορεί να μας εμπαίζει. Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να βαφτίσει το “κρέας-ψάρι» παρουσιάζοντας σαν σημαντική αύξηση την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φυσικών προσώπων και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί. 

Μόνο σε 1 δις ευρώ, ανέρχεται η επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια κάθε μήνα! Η οικονομία «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7%. Δεκάδες δισεκατομμύρια κερδίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε σημαντικούς κλάδους (ενέργεια, τουρισμό, εμπόριο, υγεία κ.α.). Δεκάδες δις από το Ταμείο Ανάκαμψης πηγαίνουν για επενδύσεις και ενισχύσεις μεγάλων επιχειρήσεων. Μην ξεχνάμε τα 60 εκατομμύρια στον Διόφαντο.

Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις στους μισθούς, η κάλυψη όλων των κενών από την αρχή της σχολικής χρονιάς, η μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, η επαρκής κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η ενίσχυση των μονάδων υγείας, η κατάργηση όλων των άδικων φόρων αντιμετωπίζονται ως κόστος που δε χωράει στους δημοσιοοικονομικούς περιορισμούς. Οι εργαζόμενοι αναγκαζόμαστε να «κόβουμε» και από αυτά που δεν έχουμε.

Δε θα μείνουμε θεατές στην εξαθλίωσή μας!

Με πρώτο μεγάλο σταθμό την Γενική Πανεργατική Απεργία στις 9 του Νοέμβρη, ξεκινάμε αγώνα ζωής και επιβίωσης, αγώνα αξιοπρέπειας για να μπορούμε να ζούμε και να διδάσκουμε σαν άνθρωποι. Κλιμακώνουμε αυτόν τον αγώνα με όλα τα μέσα.

Για το ζήτημα του μισθού:

Δεν κάνουμε πίσω από τη διεκδίκηση για πλήρη αποκατάσταση όλων των μισθολογικών απωλειών που είχαμε τα τελευταία 12χρόνια. Τίποτα δεν είναι για τους εργαζόμενους «περασμένο ξεχασμένο». 

Ταυτόχρονα απαιτούμε, εδώ και τώρα, προκειμένου να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα τον χειμώνα που έρχεται: 

  • Αύξηση μισθού κατά 20% στο εισαγωγικό κλιμάκιο (δηλ 950€ καθαρά) και αντίστοιχα σε όλα τα υπόλοιπα.
  • Άμεση απόδοση του κλεμμένου ΜΚ της διετίας 2016-2017, σε όλους τους εκπαιδευτικούς. 
  • Κατάργηση του συνόλου των έκτακτων εισφορών που επιβαρύνουν τον μηνιαίο μισθό.
  • Άμεση καταβολή 13ου και 14ου μισθού με αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2022. 
  • Αφορολόγητο στα 12.000€ με προσαύξηση 3.000€ για κάθε παιδί. 
  • Κατάργηση των νόμων Βρούτση/Αxτσιόγλου που καταργούν τον καθορισμό του κατώτερου μισθού μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. 

Για το ζήτημα της καθημερινής μας διαβίωσης:

  • Κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. 
  • Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος. 
  • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων με ευθύνη της κυβέρνησης, των δήμων και των περιφερειών.
  • Επιδότηση ενοικίου στα 300€ το μήνα για όσους εκπαιδευτικούς αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο.
  • Δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών.
  • Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για ανάγκες της υπηρεσίας από τα 0,15€/χλμ στα 0,35€/χλμ. Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση ώστε να καλύπτονται όλοι οι συνάδελφοι που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις. 

Για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων:

  • Μόνιμοι διορισμοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
  • Κατάργηση του θεσμού των Τρίμηνων Συμβάσεων και των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου. Αυτόματη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους ωραρίου.
  • Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών σε όλα επίπεδα. Άμεση θεσμοθέτηση 9μηνης άδειας ανατροφής για όλους τους αναπληρωτές/ριες.
  • Υπηρέτηση για ένα έτος της οργανικής για τους νεοδιόριστους. Δικαίωμα απόσπασης από την πρώτη χρονιά.
  • Κατοχύρωση του δικαιώματος συνυπηρέτησης στον ίδιο νομό για όλα τα ζευγάρια εκπαιδευτικών, δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά των συναδέλφων.
  • Κατάργηση των υποχρεωτικών αναθέσεων, υπερωριών με ευθύνη του διευθυντή.
  • Εξίσωση του ωραρίου των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων με αυτό των εκπαιδευτικών. 
  • Επαναφορά της διαδικασίας ετήσιας επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και με ετήσια εκπαιδευτική άδεια από την υπηρεσία, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα. 
  • Κατάργηση του νόμου για την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση που κατηγοριοποιεί τα σχολεία, καταργεί την ουσία του παιδαγωγικού μας έργου.
  • Κατάργηση του θεσμού των μεντόρων και των σχολικών συντονιστών που δημιουργεί διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς.

 Με βάση όλα τα παραπάνω αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, για τη συσπείρωση και την ενωμένη αποφασιστική απάντηση του κλάδου.

  • Καλούμε τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να ξεκινήσουν συλλογικές ενέργειες με την κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών για όλες τις οικονομικές και θεσμικές διεκδικήσεις του κλάδου σε δύο κατευθύνσεις: α) Την κατάρτιση και υπογραφή πρότασης Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο παραπάνω πλαίσιο με βάση τις διατάξεις του ν. 2738/99 β) Τη διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης για όλα τα μισθολογικά ζητήματα με απαίτηση για ΑΜΕΣΗ νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση κόντρα στο απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο που έχει καταργήσει την συλλογική διαπραγμάτευση για μισθολογικά ζητήματα. Να κοινοποιήσουν με εξώδικη δήλωση – πρόσκληση τα αιτήματα του κλάδου και να ορίσουν συγκεκριμένη μέρα και ώρα έναρξης των διαδικασιών διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Η συγκεκριμένη μέρα να είναι και μέρα προειδοποιητικής απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου.

Παίρνουμε θάρρος από τους δικούς μας αγώνες, τη μεγαλειώδη απεργία ενάντια στην αξιολόγηση, την απεργία – αποχή από τις δήθεν καινοτομίες. Δε σκύβουμε το κεφάλι στον αυταρχισμό του Υπουργείου και της Κυβέρνησης και στην προσπάθεια τους να ποινικοποιήσουν τους αγώνες μας.

Παίρνουμε θάρρος και παράδειγμα από τις δεκάδες εστίες αντίστασης και αγώνα που έχουν ξεσπάσει σε COSCO, ΛΑΡΚΟ, Λιπάσματα και Πετρέλαια Καβάλας, EFOOD, ΟΑΣΘ, στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ». Δε δίνουμε άλλο χρόνο στην Κυβέρνηση να τσαλαπατήσει κι άλλα δικαιώματά μας. 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ