10.9.2014 13:41

Στρατηγικός σχεδιασμός και επικαιρότητα στο επίκεντρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στις 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 22η Συνεδρίαση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την προεδρία του Προέδρου του,  Ομότιμου Καθηγητή Σταύρου Θωμαδάκη.

Συζητήθηκαν σημαντικά θέματα λειτουργίας, οικονομικών και στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του νέου Πρύτανη Καθηγητή Στέφανου Γκρίτζαλη καθώς και των διευθυντών των διοικητικών υπηρεσιών.

Μετά από ολοκληρωμένη εισήγηση του Πρύτανη συζητήθηκαν τα εξής θέματα  που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς υπό το πρίσμα και των πρόσφατων ενεργειών του Υπουργείου Παιδείας :

·         Έκθεση ΑΔΙΠ αξιολόγησης ΑΕΙ – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Λήμνου

·         Εισακτέοι 2014-15

·         Διαγραφές φοιτητών

·         Μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών

·         Έγκριση νέων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών

·         Αξιολόγηση Διοικητικού Προσωπικού

·         Μετατάξεις διοικητικών υπαλλήλων  ΙΔΑΧ – σε θέσεις ΕΔΙΠ

·         Ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό - Συμβασιούχοι διδάσκοντες

·         Χρονοδιάγραμμα έγκρισης του νέου Οργανισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το Συμβούλιο συζήτησε διεξοδικά την απαντητική επιστολή του Υπουργείου Παιδείας στην κοινή επιστολή Προέδρου Συμβουλίου και Πρύτανη για το φλέγον θέμα της περικοπής κατά 25% του Προϋπολογισμού του Ιδρύματος.

Η περαιτέρω μείωση κονδυλίων της κρατικής επιχορήγησης δημιουργεί, εκτός από τις έντονες λειτουργικές δυσκολίες,  σοβαρούς κινδύνους για την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Ιδρύματος, δυσχεραίνει τη χάραξη στρατηγικής για την προσέλκυση πόρων από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και αποτρέπει  εξασφάλιση υψηλής ποιοτικής λειτουργίας στην έρευνα και την εκπαίδευση.

 

Το Συμβούλιο διαπίστωσε υπογράμμισε την ανάγκη μιας διαχρονικής συμφωνίας με την Πολιτεία για την σταθεροποίηση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ ώστε να σταθεροποιηθεί η λειτουργία των Πανεπιστημίων και να αποικρυσταλλωθεί η στρατηγική για εξεύρεσης εναλλακτικών πόρων.

 

Παράλληλα τα ιδρύματα οφείλουν να επαναξιολογήσουν τις κατανομές των διατιθέμενων πόρων με προτεραιότητα τους κρίσιμους τομείς της ακαδημαϊκής λειτουργίας.

 

Θεσμικά Ζητήματα

Το Συμβούλιο συζήτησε διεξοδικά και ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Πρύτανη για τον ορισμό Αναπληρωτών Πρύτανη, τις αρμοδιότητες τους και τον καθορισμό της σειράς αναπλήρωσης του Πρύτανη.

 https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%92%CE%998%CE%98469%CE%927%CE%9B-6%CE%941

 

Επίσης τροποποίησε την απόφαση συγκρότησης   της ΜΟΔΙΠ και ανέθεσε καθήκοντα Προέδρου της ΜΟΔΙΠ στον νέο Πρύτανη Καθηγητή Στέφανο Γκρίτζαλη. 

Το Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση της προκήρυξης για το τρέχον έτος των βραβείων αριστείας για φοιτητές που είχαν καθιερωθεί πέρυσι με απόφαση του.

Τέλος το Συμβούλιο ενέκρινε την συμπλήρωση Π.Δ. 35/2007 περί ίδρυσης και λειτουργίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ώστε να περιληφθούν σε αυτό διατάξεις που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

 

Ζητήματα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικών

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, το Συμβούλιο συζήτησε την διαδικασία ολοκληρωσης και εξειδίκευσης του σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού τον οποίο ενέκρινε η Σύγκλητος και έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο.

 

Τέλος το Συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση του Προϋπολογισμού 2014 του Ιδρύματος που αφορά κυρίως στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να προωθηθούν ταχύτερα τα εγκεκριμένα έργα καθώς και τη χρηματοδότηση των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ