31.7.2015 10:49

Στους στραβούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΟΙ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΙΑΣ

Καλύτερες είδαν τις συνθήκες της Χίου σε ότι αφορά τις συνθήκες κράτησης και φιλοξενίας των μεταναστών η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που συναντήθηκε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο, με τον Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνούς.

Η αντιπροσωπεία, ειδική στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών,  επισκέπτεται τη Χίο, για να διαμορφώσει εικόνα και άποψη για την κατάσταση στο νησί μας, στο οποίο φθάνουν, καθημερινά, μεγάλες ροές προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

"Μεταφέροντας την εικόνα από τα νησιά που, ήδη, επισκέφθηκαν εξέφρασαν την άποψη ότι η εικόνα και οι συνθήκες της Χίου, συγκριτικά με άλλα νησιά είναι καλύτερες και αυτό το απέδωσαν στην καλή θέληση και την αποτελεσματική συνεργασία των εμπλεκόμενων: της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και των τοπικών Φορέων, οργανώσεων και εθελοντών. Θετικά, εκφράστηκαν, μάλιστα, για τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής στο Μυρσινίδι.

Ο Δήμαρχος, με τη σειρά του υπογράμμισε και αυτός την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στη διαχείριση της πολύ δύσκολης κατάστασης. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι ο ρόλος του Δήμου στη διαχείριση του ζητήματος στηρίζεται αποκλειστικά στην αλληλεγγύη, αφού θεσμικά δεν έχει αρμοδιότητες, πολλώ δε μάλλον πόρους και χρηματοδότηση.

Επεσήμανε, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κεντρική διαχειριστική αρχή και ένα κεντρικό λεπτομερές σχέδιο δράσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα αναρμοδιοτήτων και επικαλύψεων.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε ότι προγραμματίζει συνάντηση και με το αρμόδιο Υπουργείο, στο πλαίσιο της οποίας δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα όσα συζητήθηκαν και με τον Μανώλη Βουρνού.

Και οι δύο πλευρές, συμφώνησαν να ακολουθήσει μια εντατική συνεργασία, επικεντρωμένη σε θέματα τεχνογνωσίας στη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και διοικητικής μεταχείρισης των προσφύγων, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και διεθνών συμφωνιών που αφορούν τους εκτοπισμένους πληθυσμούς.", αναφέρει χαρακτηριστικά σε δελτίο τύπου ο Δήμος Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ