21.4.2016 8:06

Στους δρόμους για τον τοπικό μας "πλούτο" !

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΓΧΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ (10.30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ) ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Φράχτη απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σηκώνει σύσσωμο το νησί, υπερασπιζόμενο την ιστορία, τους κόπους και τις θυσίες των Μαστιχοπαραγωγών και της Ένωσης τους, της οποίας το μέλλον απειλείται άμεσα από την άρσης της αναγκαστικότητας του Συνεταιρισμού.

Την ίδια ώρα που σήμερα το υπουργείο θα εγκρίνει την αλλαγή χαρακτήρα στην Ένωση με την κατάθεση και ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, στην πλατεία Βουνακίου, στις 10.30, θα βρεθούν συγκεντρωμένοι όλοι οι παραγωγοί, σύσσωμη η διοίκηση της Ε.Μ.Χ., η Περιφέρεια, ο Δήμος, η ΑΔΕΔΥ και απλός κόσμος, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι από αύριο, το μέλλον τους, η παραγωγή τους και ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος της τοπικής οικονομίας κλυδωνίζεται συθέμελα.

Από κοντά οι φορείς

Δηλώσεις συμπαράστασης και συμμετοχής στην σημερινή κινητοποίηση εξέφρασαν ήδη ο Δήμος Χίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η ΑΔΕΔΥ, το Επιμελητήριο Χίου και άλλοι, σε μια προσπάθεια να τονώσουν το ηθικό των παραγωγών στον δύσκολο αγώνα τους.

Από την πλευρά της η Ε.Μ. Χίου εξέδωσε ψήφισμα, μέ το οποίο ξεκαθαρίζει ότι βρίσκεται σε «πόλεμο» με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό και θα περιμένει την έκβαση των σημερινών εξελίξεων.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρ. Μιχαηλίδης έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία του υπουργείου, ενώ στήριξη παρέχει στα αιτήματα της Ε.Μ. Χίου και ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης. 

«Κάθε μέρα μας κάνουν και μετανιώνουμε που είμαστε παραγωγοί»

ΤΡΕΙΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ

Μαρία Γαλανού:

«Ως μαστιχοπαραγωγός και οικογενειάρχης πιστεύω ότι είναι ολέθρια απόφαση, καταστροφική για τους παραγωγούς, την οικονομία και τις οικογένειες μας. Που θα πάμε τη μαστίχα θα μας την παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί. Το εθνικό προϊόν μας δεν είναι φαγώσιμο, δεν είναι κρέας, ψάρι, χρησιμοποιείται μόνο στην κοσμετολογία και της φαρμακευτική. Ο κόσμος επιστρέφει στην παραγωγή, επιστρέφει από την Αθήνα και μένει στη Χίο για να καλλιεργήσει  τη μαστίχα, αλλά η κυβέρνηση τους κλείνει την πόρτα, δεν του δίνει κίνητρα για να συνεχίσει, δεν ενισχύει τη μαστίχα και την παραγωγή της, ανατρέπει τα πάντα. Θα συμμετάσχει  όλη η οικογένεια μου στο συλλαλητήριο».

Δ. Σύλλας

«Αν καταργηθεί ο νόμος της αναγκαστικότητας, αφαιρείται ένα μεγάλο όπλο από τους μαστιχοπαραγωγούς, παραδίδεται στους εμπόρους ένα ανάχωμα  των παραγωγών. Ανέκαθεν εμείς οι Χιώτες δεν είμαστε ομαδικοί παίκτες, αλλά η αναγκαστικότητα μας υποχρέωσε να δουλέψουμε ομαδικά και αυτό μας βοήθησε, έκανε καλό στις οικογένειες μας. Βέβαια τώρα πολλοί νέοι παραγωγοί  λειτουργούν συνειδητά, ξέρουν ότι μεμονωμένα δεν μπορούν να έχουν καλά αποτελέσματα. Αν καταργηθεί η αναγκαστικότητα πρέπει εμείς οι ίδιοι να υποστηρίξουμε το προϊόν μας,  διαφορετικά θα γυρίσουμε πολύ πίσω, στη διαμάχη μαστιχοπαραγωγών και εμπόρων. Η ιστορία και η πραγματικότητα έχουν δείξει ότι από αυτή τη διαμάχη χάνουν οι παραγωγοί».

Λ. Κωστάκης

«Ποτέ ο συνεταιρισμός δεν ήταν αναγκαστικός, δεν μας τον επέβαλλε κανείς, εμείς θέλαμε να γίνει και έγινε. Μπορεί να μας αναγκάσουν, αλλά είναι στο χέρι μας  να μην το επιτρέψουμε, να μην γυρίσουμε  σε κακές εποχές, να μην υποκύψουμε σε εκβιασμούς, εμείς είμαστε τα αφεντικά. Πρέπει να είναι μεγάλο το συλλαλητήριο, γιατί έφτασε ο κόμπος στο χτένι».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ