15.2.2016 15:25

Στους δήμους και η υγεία;

ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΛΕΙ Η ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

 

Άλλη μια αψυχολόγητη ενέργεια έρχεται από τη  κυβέρνηση να προστεθεί στις πλάτες των δήμων. Πρόκειται για την τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου κι άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Υγείας, που προβλέπει «να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων για την κάλυψη κάθε είδους δαπανών των δημόσιων δομών Υγείας (Νοσοκομεία, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, κ.λπ.)».

Το θέμα ήδη έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με την ΚΕΔΕ να συγκαλεί  έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου καταγγέλλοντας ότι με τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί «στα κρυφά», όπως αναφέρει, να μεταφέρει στους προϋπολογισμούς των Δήμων, τις δαπάνες λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας.

Και η Χιακή Συμπολιτεία

Τα γρήγορα αντανακλαστικά της Χιακής Συμπολιτείας λειτούργησαν και σ τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο συνδυασμός, με ανακοίνωση του χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτη" τη συγκεκριμένη τροπολογία, καταλήγει σημειώνοντας ότι απειλείται ολόκληρο το σύστημα υγείας, όπως τουλάχιστον το γνωρίζαμε ως σήμερα.

" Πρόκειται για μια αλλαγή που απειλεί εκ βάθρων το εθνικό σύστημα υγείας για πολλούς λόγους.

  • Η εξασφάλιση του δημόσιου αγαθού της υγείας δεν θα είναι πλέον ρητή υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης.
  • Δεν θα είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της εξασφαλίζει κεντρικά την ομοιόμορφη ποιότητα στην παροχή του αγαθού της υγείας.
  • Το επίπεδο των παροχών υγείας θα μεταβάλλεται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα, την πολιτική και την ιδεολογία μιας δημοτικής αρχής.

 Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Ειδικά για ακριτικές και νησιωτικές κοινωνίες όπως η δική μας, η αποδοχή της δημιουργίας αποκλίσεων εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη.

 Η Χιακή Συμπολιτεία καλεί τη Δημοτική Αρχή  και όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συντονισμό με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, να προχωρήσουν άμεσα σε από κοινού καταγγελία της τροπολογίας και στη διεκδίκηση να καταργηθεί".

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ