24.2.2014 19:03

Στους 62 οι νεκροί από τη γρίπη - Ένας στη Χίο

Γιατί «χτύπησε» ξαφνικά και θανατηφόρα ο Α Η1Ν1

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι σήμερα ο ιός Α(Η1Ν1) έχει οδηγήσει στον θάνατο 62 ανθρώπους, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου, π.χ. χρόνια ασθενείς, και να είναι ανεμβολίαστοι. 

Η πορεία της νόσου, τόσο σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα όσο και στα βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τα οποία ξεπέρασαν τα 185 σε διάστημα δύο μηνών, προβληματίζει τους ειδικούς.  

Σήμερα, συνολικά 54 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ, ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί όλη την περίοδο 49 θάνατοι και συνολικά είχαν εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 108 άνθρωποι. 

Κατά το 2011-2012 οι νεκροί ήταν 56 και οι νοσηλευθέντες σε ΜΕΘ 121. 

Εφέτος καταγράφονται περισσότερα βαριά περιστατικά και θάνατοι και ενώ βρισκόμαστε στο μέσο της περιόδου γρίπης. Από την αρχή του έτους και μέσα σε δύο μήνες οι νεκροί λόγω γρίπης αποτελούν το 1/3 του συνολικού αριθμού των θυμάτων της δεύτερης χρονιάς πανδημίας που είχαν πεθάνει 180 άτομα», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Δημήτρης Τσιόδρας. Η φονική επέλαση της γρίπης εντάθηκε την τελευταία εβδομάδα. Οπως μαρτυρούν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σχεδόν το 50% των θυμάτων της νόσου καταγράφηκε τις τελευταίες επτά ημέρες. 

Στη Χίο

Μέχρι στιγμής στη Χίο έχει καταγραφεί ένας θάνατος ασθενή που είχε προσβληθεί από τον Η1Ν1, ο οποίος κατέληξε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του από το ΕΚΑΒ ενώ με συμπτώματα γρίπης στη ΜΕΘ του Βοστάνειου μεταφέρθηκε και άλλος ένας συμπολίτης μας, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η προσβολή του από τον Η1Ν1. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη περίπτωση ο συγκεκριμένος ασθενής είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό εξαιτίας του οποίου η προσβολή από τον ιό ήταν πιο εύκολη συγκριτικά με άλλες περιπτώσεις. 

Ποιους χτυπά η γρίπη

Τον τρόπο δράσης της γρίπης επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν οι ειδικοί κάνοντας focus στο προφίλ των ασθενών. 

Από την ανάλυση 168 σοβαρών περιστατικών γρίπης με επιπλοκές προέκυψε ότι το 73% αφορούσε άτομα με υποκείμενα, χρόνια νοσήματα. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πανδημικός ιός της γρίπης που κυριαρχεί εφέτος «προτιμά» τους άνδρες, οι οποίοι αποτελούν και τα περισσότερα θύματά του στις ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 56 έτη, σοβαρή ένδειξη κατά τους επιστήμονες ότι ο ιός Α(Η1Ν1) κινείται επιθετικά προσβάλλοντας και νεότερες ηλικίες σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Μάλιστα, από τα 168 βαριά περιστατικά τα 26 αφορούν άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών.
 

Ανοχύρωτοι οι Ελληνες

Κύκλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι η θανατηφόρα επέλαση της γρίπης οφείλεται στον ελλιπή εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, καταλογίζοντας μάλιστα «εγκληματική συμπεριφορά στους ιατρούς που παρακολουθούν ασθενείς με καρδιαγγειακά, πνευμονολογικά, μεταβολικά νοσήματα, τους παχύσαρκους, τις εγκύους και δεν συνιστούν τον εμβολιασμό ώστε να τους θωρακίσουν από τον κίνδυνο της γρίπης». 

Μάλιστα, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού υψηλού κινδύνου, η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει και άλλη αρνητική πρωτιά: στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70%, ενώ στην Ελλάδα φτάνει μετά βίας στο 30%. Είναι μάλιστα κοινό μυστικό ότι οι πολυεθνικές συνεχίζουν να δίνουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων λόγω της επισφάλειας της χώρας. Κι αν ο εμβολιασμός στη συγκεκριμένη χρονική φάση, που η γρίπη βρίσκεται στην κορύφωσή της, δεν θεωρείται όπλο πρώτης γραμμής, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αντιιικά φάρμακα. «Για τα άτομα υψηλού κινδύνου η έγκαιρη έναρξη αντιιικής θεραπείας με αντιγριπικά φάρμακα, ακόμη και χωρίς να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ο ιός, μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές από τη γρίπη», υπογραμμίζει ο κ. Τσιόδρας. 
 

Δεν υπάρχουν φάρμακα

Ωστόσο, στα ιδιωτικά φαρμακεία τα περίφημα δισκία οσελταμιβίρης, που καταπολεμούν τη γρίπη, δεν είναι διαθέσιμα. Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών με αντιιικά φάρμακα, πετώντας το μπαλάκι στις προμηθεύτριες φαρμακαποθήκες. «Αυξήθηκε απότομα η ζήτηση με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες. Εχω ζητήσει από τη φαρμακαποθήκη να με προμηθεύσει από την περασμένη εβδομάδα αντιικά, αλλά η παραγγελία δεν έχει εκτελεστεί», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας κ. Κώστας Λουράντος. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών υποστηρίζουν ότι πλέον τα αντιιικά φάρμακα είναι διαθέσιμα από μία μόνο εταιρεία (πρόκειται για τη φαρμακευτική Roche), η οποία χαρακτηρίζεται, όπως λένε, για τη σκληρή οικονομική πολιτική της απέναντι στους Ελληνες προμηθευτές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας, κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενεργοποίησε με εγκύκλιό του την άμεση διάθεση αντιιικών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΣΥ. «Η πρόσβαση των ασθενών στα αντιιικά σκευάσματα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας θεωρήθηκε ουσιαστικής σημασίας και ως ένα σημαντικότατο όπλο δημόσιας υγείας», τονίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το συγκεκριμένο κανάλι φαίνεται πως «μπλοκάρει» γιατί κάποιοι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι η διαδικασία προμήθειας αντιιικών από τα φαρμακεία του ΕΣΥ είναι χρονοβόρος γι’ αυτούς, και δεν την ακολουθούν. Ετσι, για τους ασθενείς που χρειάζονται αντιιικό είναι μονόδρομος η προμήθειά του με δική τους ευθύνη από κάποιο φαρμακείο του ΕΣΥ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ