9.9.2013 11:01

Στον τόπο... του προβλήματος

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

Σημείο αναφοράς μετά τη συνεχόμενη εισροή λαθρομεταναστών από τη Συριά στο Βόρειο Αιγαίο, θα αποτελέσει στο τέλος της εβδομάδας το ελληνικό Αρχιπέλαγος και συγκεκριμένα η Χίος, που θα φιλοξενήσει την 5η κατά σειρά Σύνοδο των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ακτοφυλακών.

Στη Σύνοδο που θα  πραγματοποιηθεί στο νησί μας την Παρασκευή και το Σάββατο, θα συμμετέχουν, επίσης, πέραν των αρχηγών των Ακτοφυλακών των κρατών- μελών της Ε.Ε., και υψηλόβαθμα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Οργανισμών της Ε.Ε. σχετικών με τα θέματα των αρμοδιοτήτων των Ακτοφυλακών της Ε.Ε.

Η θεματολογία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής η επιλογή του αρχηγού του Λ.Σ. Δ. Μπάντια να επιλέξει ένα ακριτικό νησί όπως η Χίος για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο των αρχηγών, έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, θέλοντας να καταδείξει μέσα από αυτή ότι, τα ελληνικά σύνορα αποτελούν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υποχρεώσεις των υπολοίπων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριο θέμα στην ατζέντα της συνόδου αποτελεί ο κοινοτικός σχεδιασμός για την ασφάλεια των συνόρων ενόψει της αμερικανικής επέμβασης στη Συρία, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους εταίρους καθώς επικρατεί η άποψη ότι η ανακοίνωση του ΟΗΕ που κάνει λόγο για 4,3 εκ. Σύριους εν δυνάμει πρόσφυγες μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτο κύμα λαθρομετανάστευσης που δεν θα είναι εύκολο να ελεγχθεί μόνο από τα μέσα που διαθέτει η Ελλάδα.

Με βάση αυτό το δεδομένο ο Έλληνας Αρχηγός είναι έτοιμος να ζητήσει την ενίσχυση των μέσων του ελληνικού Λιμενικού Σώματος αλλά και την αύξηση της παρουσίας της Frontex στην ακτογραμμή από τη Λέσβο μέχρι και το Καστελόριζο.

Από την άλλη μετά την αλλαγή της στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κατά τις εργασίες της συνόδου θα τεθεί και το ζήτημα του διαμοιρασμού του πληθυσμού των Σύριων μεταναστών, ώστε να μην πλήττονται μόνο οι περιοχές εισόδου και πρώτου σταθμού φιλοξενίας.

Στην υπόλοιπη ατζέντα επικρατούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, κυρίως, αυτά της ναυτικής ασφάλειας, ασφάλειας ναυσιπλοΐας, προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος και ασφάλειας των θαλασσίων συνόρων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ