13.3.2015 14:30

Στον «πάγο» μπαίνουν τα μεταπτυχιακά στα ΑΕΙ

Το τελευταίο διάστημα έχει αναβληθεί η έναρξη πέντε μεταπτυχιακών προγραμμάτων που είχε προγραμματισθεί για μέσα στην άνοιξη εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας

Ο τομέας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών στα πανεπιστήμια έχει «παγώσει», καθώς το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την αλλαγή λειτουργίας τους με επίκεντρο της συζήτησης την καταβολή ή όχι διδάκτρων.Οπως γράφει η «Καθημερινή», πανεπιστημιακοί θεωρούν  ότι ο τομέας έχει κορεσθεί, όμως αντιμετωπίζουν αρνητικά την προοπτική της κατάργησης των διδάκτρων, αφού αυτά αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τα ΑΕΙ εν μέσω μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Σημειώνεται πως από τα έσοδα του μεταπτυχιακού το 10% αποδίδεται στον ΕΛΚΕ του ΑΕΙ, το 25% στο ΑΕΙ για κάλυψη δαπανών του προγράμματος και το 65% για λειτουργικές δαπάνες του προγράμματος (κυρίως αμοιβές).

Πάντως, το τελευταίο διάστημα έχει αναβληθεί η έναρξη πέντε μεταπτυχιακών προγραμμάτων που είχε προγραμματισθεί για μέσα στην άνοιξη, εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των μεταπτυχιακών. 

Το επικρατέστερο σενάριο, με βάση το δημοσίευμα, είναι να γίνει η αξιολόγηση όλων των μεταπτυχιακών και κατόπιν ο ορισμός κριτηρίων, βάσει των οποίων ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα μπορεί να έχει δίδακτρα. 

Σημειώνεται πως το 2014-2015 το υπουργείο Παιδείας χρηματοδότησε συνολικά 230 μεταπτυχιακά στα ελληνικά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, υπάρχουν μεταπτυχιακά που οργανώνονται αποκλειστικά για στελέχη επιχειρήσεων και άρα συνάδει με τον στόχο τους η καταβολή διδάκτρων. 

Από την άλλη, στο ΕΜΠ, όπου δίδασκε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, έχει αποφασισθεί να μην υπάρχουν δίδακτρα. Ο αντίλογος πανεπιστημιακών από άλλα ιδρύματα είναι ότι το ΕΜΠ μπορεί, λόγω αντικειμένου, να διεκδικεί και να εκπονεί πολλά και ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ