17.9.2012 12:07

Στον αέρα η αξιοποίηση του Rex (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΔΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν.Ο.Χ. ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «JESSICA»

Η αξιοποίηση και ανάπλαση συγκεκριμένων ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης και η ένταξή τους στο πρόγραμμα χρηματοδότησης JESSICA βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του Π. Λαμπρινούδη και αντιπροσωπείας υπευθύνων του προγράμματος.

 

Το πρόγραμμα

Το JESSICA που αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης δίνει τηn δυνατότητα μόχλευσης νέων πόρων με την χρησιμοποίηση ιδιωτικών και τραπεζικών επενδύσεων, στοχεύει στην αστική επένδυση και την αστική ανάπτυξη καθώς και στην αναζήτηση ιδιωτικών και τραπεζικών εταίρων που, σε συνεργασία με τα κοινοτικά κεφάλαια, μέσω της δημιουργίας ενός επενδυτικού ταμείου, θα προωθήσουν έργα βιώσιμης ανάπτυξης για τις αστικές περιοχές.

Η χρηματοδότηση για την ανάπλαση και την αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων  της πόλης της Χίου, που αποτελεί μία από τις δράσεις του προγράμματος προέρχεται κατά 70% από κοινοτικούς πόρους, 20% από ιδιωτικά κεφάλαια του φορέα στον οποίο ανήκει το κτίριο και 10% στον φορέα αξιοποίησης των κτιρίου.

 

Οι προτάσεις

Όπως ανέφερε μιλώντας στον «π» ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης, ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου,  έχει  καταθέσει μελέτη για την αξιοποίηση του REX ύψους 6.000.000 ευρώ, για την αξιοποίηση του κτιρίου της οδού Λάδης ύψους περίπου 200.000 ευρώ αλλά και για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Χίου.

Μάλιστα για  την τελευταία περίπτωση, ο δημοτικός σύμβουλος Β. Μυριαγκός στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο ανάπλασης και αξιοποίησης των ιστορικών εγκαταστάσεων του ΝΟΧ.

 

Τα προβλήματα

Παρά πάντως τις ευκαιρίες που δίνει το πρόγραμμα για ολική ανάπλαση κτιρίων που θα δώσουν διαφορετική νότα στην πόλη της Χίου, η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον Π. Λαμπρινούδη, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την αξιοποίηση κτιρίων.

«Το Rex είναι ένα από τα κτίρια που κατά γενική ομολογία θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Όμως με προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ όπως καταλαβαίνεται είναι αδύνατο ο Δήμος να καταβάλει το 30% γιατί σε αυτή την περίπτωση είμαστε ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες και φορέας υλοποίησης.

Έτσι αυτό το οποίο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον προϋπολογισμό στο μισό δηλαδή στα 3 εκ. ευρώ. Αν γίνει αυτό τότε σίγουρα θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε», ανέφερε ο ίδιος.

Πιο ελπιδοφόρα από την άλλη φαίνεται ότι είναι τα μηνύματα σε ότι αφορά την ανάπλαση του κτιρίου της οδού Λάδης, αφού η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος ανάπλασης δεν θα υπερβεί τις 300.000 ευρώ.

«Στην περίπτωση του κτιρίου της Λάδης, το κόστος επιτρέπει τη συνολική ανάπλαση του κτιρίου και μάλιστα την εσωτερική και εξωτερική του αναμόρφωση με σκοπό να αξιοποιηθεί κατάλληλα και να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του Δήμου», κατέληξε στις δηλώσεις του στον «π» ο Δήμαρχος Χίου.

Watch live streaming video from politischios at livestream.com

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ