28.3.2013 15:47

Στον «αέρα» το Βοήθεια στο σπίτι

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ 45 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Στις 31 Μαρτίου λήγει η τρίτη παράταση του  « Βοήθεια στο Σπίτι», με αποτέλεσμα  να κινδυνεύει να σταματήσει το ίδιο το πρόγραμμα και να βρεθούν στον « αέρα» οι 45 εργαζόμενοι σε αυτό και οι 500 περίπου ωφελούμενοι από τις υπηρεσίες τους.

Ολιγωρία από τα υπουργεία

Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα βρίσκονται σε ομηρία μη ξέροντας τι τους ξημερώνει. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που είναι τόσα ξεκάθαρο ότι λύση δε φαίνεται στον ορίζοντα, τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασία είναι ξεκάθαρο ότι ρίχνουν το μπαλάκι το ένα στο άλλο, χρήματα δεν υπάρχουν και ούτε λόγος γίνεται για να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα συνεχιστεί  το «Βοήθεια στο σπίτι» ή θα μετεξελιχθεί σε νέο πρόγραμμα «Κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

«Κανονικά στις 8 Απριλίου πρέπει να απολυθούν οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο σπίτι». Μιλάμε καθημερινά σχεδόν με το υπουργείο, τους ζητάμε να μας στείλουν έστω ένα επίσημο έγγραφο που να κατοχυρώνει τη ΔΗΚΕΧ αλλά και τους εργαζόμενους αλλά δεν έχουμε καμιά απάντηση» δηλώνει στον «π» ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΧ Μ. Κοντούδης.

Να δοθεί μόνιμη λύση

Πάνω από δέκα χρόνια ζουν στην αβεβαιότητα. Με τη λήξη των συμβάσεων τους ξεκινά ένας Γολγοθάς με αβέβαιη κατάληξη για το ίδιο το πρόγραμμα και για τις θέσεις εργασίας τους. Η Φ. Δημητριάδου εργαζόμενη στο «Βοήθεια στο σπίτι» λέει χαρακτηριστικά:  « Είχαμε διαβεβαιώσεις ότι την Πέμπτη θα ψηφίζονταν νομοθετικά η παράταση για τη συνέχιση του προγράμματος αλλά είναι αμφίβολο. Δεν ξέρουμε για πόσο κι από πού  θα βρεθούν τα χρήματα που όλοι λένε ότι δεν υπάρχουν πουθενά. Για άλλη μια φορά είμαστε στην ομηρία και στην αβεβαιότητα. Πρέπει επιτέλους για μια δομή που λειτουργεί και προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο τόσα χρόνια να δοθεί μια οριστική λύση. Να υπάρχει ένα αρμόδιο υπουργείο, σε αυτό να λογοδοτούμε σε αυτό να υπαγόμαστε και να μην ψάχνουμε κάθε φορά. Να ξέρουμε πού δουλεύουμε και για πόσο.»

Καταδίκη για τα γεροντάκια

Πέρα από τους 45 εργαζόμενους που τις επόμενες μέρες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, υπάρχουν και οι ωφελούμενοι. Γεροντάκια κυρίως που δεν έχουν κανένα να τους φροντίζει και που μέσα από το πρόγραμμα είχαν κάποιον άνθρωπο να μπαινοβγαίνει σπίτι τους, να ελέγχει την υγεία τους, να τους βοηθά. Η φράση της κ. Δημητριάδου είναι χαρακτηριστική « Εμείς είμαστε νέοι κάτι θα βρούμε να κάνουμε. Αυτοί που είναι άποροι και οι περισσότεροι είναι μόνοι στη ζωή».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ