11.9.2013 12:24

Στοματική υγεία και καπνός

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 «Στοματική υγεία και καπνός», είναι το κεντρικό μήνυμα για φέτος της Ευρωπαϊκής ημέρας Στοματικής Υγείας.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Χίου σε συνεννόηση με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε ενημερωτικό του σημείωμα με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τις επιπτώσεις του καπνού στη στοματική υγεία. Αναφέρει σχετικά:
«Οι δυσμενείς επιπτώσεις του καπνού στη στοματική υγεία είναι απόλυτα τεκμηριωμένες. Οι πιο σημαντικές είναι οι ακόλουθες:

Στοματικός καρκίνος

Η χρήση του καπνού αποτελεί την κύρια αιτία των καρκίνων του στόματος, του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα. Ο καπνός περιέχει μέχρι 60 χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Η λευκοπλακία,  που αποτελεί την πιο κοινή από τις δυνητικά κακοήθεις αλλοιώσεις του βλεννογόνου του στόματος, συμβαίνει κατά προσέγγιση έξι φορές συχνότερα στους καπνιστές απ’ ότι στους μη-καπνιστές. Το 90%  των στοματικών καρκίνων σχετίζονται με τη συνδυασμένη χρήση αλκοόλ και καπνού.
    Νόσοι του περιοδοντίου και Οδοντικά εμφυτεύματα
Υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης του καπνού και των νόσων του περιοδοντίου. Η χρήση καπνού αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με τη χρόνια καταστροφική περιοδοντική νόσο. Η επούλωση μετά την περιοδοντική ή την οδοντιατρική θεραπεία είναι βραδύτερη και όχι τόσο επιτυχημένη λόγω της δυσμενούς επίδρασης του καπνού στα τραύματα και στις οδοντικές εξαγωγές. Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική στη μακροπρόθεσμη επιτυχία των οδοντιατρικών εμφυτευμάτων.
     Όσφρηση και γεύση
Το κάπνισμα έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τόσο τη γεύση όσο και την όσφρηση και προκαλεί κακοσμία. Οι καπνιστές φαίνεται να καταναλώνουν μέχρι 10 φορές περισσότερο από τη συνηθισμένη ποσότητα αλατιού, με αποτέλεσμα συναφή προβλήματα υγείας.
    

 

Αισθητική

Οι δυσχρωμίες εξ αιτίας του καπνού διαπερνούν την αδαμαντίνη (σμάλτο), τις οδοντιατρικές αποκαταστάσεις και τη γλώσσα. Επιπλέον, επηρεάζεται αρνητικά η εικόνα του δέρματος γύρω από την περιοχή του στόματος. Οι επιπτώσεις αυτές είναι συχνά αναστρέψιμες αν ο καπνιστής διακόψει έγκαιρα τη χρήση του καπνού. Τα αισθητικού περιεχομένου επιχειρήματα μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα ως κίνητρα για τα νεαρά άτομα προκειμένου να μην ξεκινήσουν ή να διακόψουν το κάπνισμα.

Παροχή συμβουλών από τον οδοντίατρο

Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, οι Οδοντίατροι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των επιβλαβών αποτελεσμάτων του καπνίσματος, λόγω της επαφής με τους ασθενείς σε τακτική βάση. Η ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ γενικής-στοματικής υγείας και της χρήσης του καπνού καθώς και η έγκαιρη ανίχνευση των δυσμενών στοματικών επιπτώσεων, παρέχει μιαν ιδανική ευκαιρία στους Οδοντιάτρους για έγκαιρη διάγνωση, άμεση παρέμβαση και παροχή συμβουλών/υποστηρικτικού υλικού. Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων καθώς και τα αποτελέσματα πολλών οδοντιατρικών θεραπειών. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ