27.3.2013 14:50

Στολίδι… ορφανό

ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟ, ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΒΙΚΙΟΥ

Μόλις πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η νέα επισκευή του Ορειβατικού Καταφυγίου στο Βίκι και ήδη, όπως μεταφέρουν στον «π» κάτοικοι της περιοχής, οι πρώτες φθορές έχουν κάνει την εμφάνισή τους, κυρίως στη σκεπή, από όπου μπαίνουν νερά.
Το έργο εκτελέστηκε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όμως τόσα χρόνια μετά και παρά την απορρόφηση χιλιάδων ευρώ παραμένει σε αδράνεια, με φυσική συνέπεια τις διαρκείς φθορές, βάση του υψομέτρου στο οποίο είναι χτισμένο.
Στην ουσία επαναφέρει τον προβληματισμό γιατί εκτελούνται έργα, χωρίς να έχει προαποφασιστεί το καθεστώς διαχείρισης τους, με δεδομένη την αδυναμία της Αυτοδιοίκησης διαχρονικά να διαδραματίσει ένα τέτοιο ρόλο.

Το ιστορικό

Πρώτοι είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να το διαχειριστούν οι Πρόσκοποι του νησιού. Μάλιστα είχαν επισκεφθεί το χώρο αρκετές φορές για να διαπιστώσουν την αρτιότητα του για να φιλοξενεί δράσεις τους σε άμεση επαφή με τη φύση. Ωστόσο, κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τις εργασίες που είχαν εκτελεστεί και κάποιες μικρές φθορές στο διάστημα των τριών ετών που μεσολάβησε από την επισκευή τους έβαλαν σε σκέψεις και έτσι το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί από την Περιφερειακή Εφορία Χίου έχει ατονήσει.

Από το Δήμο Χίου ισχυρίζονται ότι, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η τυπική παραλαβή του από την Περιφέρεια, υπάρχει η πρόθεση να δοθεί σε Σύλλογο ή φορέα και να εκταμιευτούν κάποιες επιπλέον πιστώσεις για την επισκευή του.

Προς αυτή την κατεύθυνση ενδέχεται να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια να εντοπιστούν ενδιαφερόμενοι. Προτάσεις θα γίνουν στον Ορειβατικό Σύλλογο ή στην Ομάδα που έχει αναλάβει τη διάνοιξη των περιπατητικών ιστορικών διαδρομών υπό το Γ. Χαλάτση. Μοναδικός στόχος είναι να μπορέσει το Καταφύγιο να είναι επισκέψιμο και να παίξει το ρόλο για τον οποίο αρχικά σχεδιάστηκε.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ