18.7.2013 8:57

Στοίχημα... τιμής για την αγορά

ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Κατ'αρχήν θετικά αντιδρά η αγορά στην ανακοίνωση που έκανε ο πρωθυπουργός για μείωση του ΦΠΑ εστίασης.
Οι επαγγελματίες στα εστιατόρια αλλά και στις τουριστικές επιχειρήσεις υποδέχτηκαν με ανακούφιση την απόφαση, οι καταναλωτές αντιδρούν θετικά και ζητούν αυστηρούς ελέγχους για να μειωθούν άμεσα και οι τιμές των προϊόντων.
«Είναι καλό  για όλους μας, για τον τουρισμό, για τον καταναλωτή, για να γίνουμε λίγο ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις γειτονικές χώρες», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Γιάννης Τσάκος.
«Θα βρούμε και την ψυχική μας ηρεμία και θα μπορούμε να πληρώνουμε τους φόρους, ενώ θα ωφεληθούν και οι καταναλωτές», συνεχίζει και εξηγεί: «Δεν πρόκειται να δούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας, αφού οι συνθήκες δεν ευνοούν κάτι τέτοιο. Έχουμε αναγκαστεί να πουλάμε το σουβλάκι μόλις 1 ευρώ. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και όλοι ρίχνουμε τις τιμές σε κάθε ευκαιρία για να προσελκύσουμε καταναλωτές».
«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση ότι θα γίνουν σχετικοί έλεγχοι, περιμένουμε για να διαπιστώσουμε αν όντως θα ωφεληθεί ο καταναλωτής», λέει στο newpost ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης ο οποίος χαρακτηρίζει θετική για όλους την εξέλιξη αυτή.
«Ουσιαστικό αναπτυξιακό μέτρο που θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας, στην τόνωση του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας είναι η μείωση του ΦΠΑ της εστίασης από 1ης Αυγούστου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.
Ενώ και ο γνωστός τουριστικός πράκτορας Σπύρος Γκίνης, μέσω του newpost προβλέπει ότι μέσα στο χειμώνα θα φανεί η μείωση στις τιμές και άλλων προϊόντων καθώς η μείωση του ΦΠΑ εστίασης θα συμπαρασύρει προς τα κάτω όλη την αγορά.
«Όλο το μυστικό είναι αν αυτή η μείωση θα μεταφερθεί στις τιμές. Είτε στα ξενοδοχεία που είναι κατά ένα μέρος πάροχοι επισιτιστικών υπηρεσειών, είτε σε ταβέρνες, καφετέριες και άλλα καταστήματα. Αν μειωθούν οι τιμές,  θα συμπαρασύρουν τις τιμές και σε άλλα είδη και θα φανεί αυτό τον ερχόμενο χειμώνα. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για κάτι θετικό για τον τουρισμό», λέει χαρακτηριστικά.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ