13.1.2016 9:13

Στο ΣτΕ ο ΟΠΑΠ για το ειδικό τέλος στα τυχερά παιχνίδια του

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο ΟΠΑΠ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ και πράκτορες του ΟΠΑΠ, οι οποίοι ζητούν, να μπει προσωρινά “στοπ” και στη συνέχεια να ακυρωθεί η, από 4.1.2016 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με την οποία επιβλήθηκε ειδικό τέλος, το οποίο επιβαρύνει τους παίκτες και αποδίδεται από τον ΟΠΑΠ στο Δημόσιο.

Στην προσφυγή τους θεωρούν αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία την επιβολή ειδικού τέλους 0,05 λεπτών ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι, ενώ υποστηρίζουν ότι, υπάρχουν τεράστια τεχνικά προβλήματα, λόγω αδυναμίας προσαρμογής των ηλεκτρονικών συστημάτων, για την είσπραξη του τέλους.

Στην αίτηση τους υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι, δεν μπορεί να γίνει άμεσα τεχνολογική προσαρμογή του λογισμικού συστήματος των ηλεκτρονικών  μηχανημάτων του ΟΠΑΠ, ώστε να μπορεί να υπολογίζεται και να εισπράττεται το ειδικό τέλος, ενώ επικαλούνται αδυναμία να ενσωματωθεί στην τιμή της στήλης κάθε παιχνιδιού.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, απαιτείται χρόνος για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, ενω σημειώνουν, ότι ο ΟΠΑΠ θα αναγκαστεί να σταματήσει ορισμένα παιχνίδια, με συνέπεια να υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη.

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι, πρόκειται για νέο φόρο, η επιβολή  του οποίου παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας και της καθολικότητας του φόρου, καθώς δεν επιβάλλεται σε όλα τα τυχερά  παιχνίδια, αλλά μόνο σε αυτά του ΟΠΑΠ.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν επίσης ότι, παραβιάζονται συνταγματικές αρχές, όπως η αρχή της φορολόγησης με βάση τη  φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη και η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου από την εκάστοτε Κυβέρνηση, ενώ αποσταθεροποιείται η νομική κατάσταση.

Καταλήγουν ότι, παραβιάζεται και η ΕΣΔΑ, η οποία προστατεύει την οικονομική ελευθερία και την ιδιοκτησία, όπως και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ, η οποία δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη να θεσπίζουν τέλη που έχουν τον  χαρακτήρα φόρου κύκλου εργασιών.

πηγη: huffightonpost.gr

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ