16.7.2014 18:12

Στο σφυρί το σπίτι του «Αντωνάκη», από το ΤΑΙΠΕΔ!

Το σπίτι του διάσημου Αντωνάκη από την ασπρόμαυρη ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», που βρίσκεται στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων 32, είναι ανάμεσα στα δεκαπέντε ακίνητα νεοκλασικά και διατηρητέα που παίρνουν τον δρόμο της αξιοποίησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Το κτίριο, που όλοι γνωρίσαμε ως το «σπίτι του Αντωνάκη»  θα αξιοποιηθεί, όπως και άλλα 14 ακίνητα της Πλάκας. Πρόκειται για νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια του Μεσοπολέμου που χτίστηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα και τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα.

Στην αυλή του σπιτιού (σ.σ.: κτίσθηκε στις αρχές του 1800 και στέγαζε την τουρκική στρατιωτική διοίκηση) καθώς και στο οικόπεδο έχουν γίνει εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές. Στη νοτιοδυτική γωνία η σκαπάνη ανακάλυψε ότι παλιά λειτουργούσαν δημόσια ουρητήρια. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά πιο βαθιά, ανακαλύφθηκε ότι λειτουργούσαν αρχαίες βεσπασιανές (δημόσιες τουαλέτες). 

Επί αιώνες δηλαδή γινόταν η ίδια χρήση, όπως αποδεικνύουν τα κανάλια αποχέτευσης που διασχίζουν το οικόπεδο.

Τα 15 αυτά ακίνητα επρόκειτο να αξιοποιήσει το υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο επειδή επί σειρά μηνών κάτι τέτοιο δεν έγινε, τελικά δόθηκε η έγκριση να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ