13.1.2016 14:44

Στο σφυρί περιουσία συμπολίτη μας για 1.400 ευρώ!

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΩΤΕΣ Η (ΣΥΡΙΖΑ) ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

Αβέβαιο πλέον θεωρείται το μέλλον για δεκάδες Χιώτες οφειλέτες που ακόμα και για ελάχιστα ποσά μπορεί να δουν την περιουσία τους να βγαίνει στο σφυρί.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η περίπτωση Χιώτη οφειλέτη που για χρέη σε ιδιώτη ύψους 1.400 ευρώ είδε τμήμα της ακίνητης περιουσίας του στη Βόρεια Χίο να βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με το τοπικό δικηγορικό γραφείο που χειρίζεται την υπόθεση, η διαδικασία πλειστηριασμού έχει καθοριστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για αντίστοιχες περιπτώσεις όπου συμπολίτες μας κινδυνεύουν να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία για ελάχιστα χρέη.

«Είναι από τις λίγες υποθέσεις που υπάρχουν στο νησί, από τις 2 Νοεμβρίου 2015 οπότε και υπήρξε η απελευθέρωση των πλειστηριασμών με απόφαση της Κυβέρνησης. Ωστόσο είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει πλειστηριασμός ακίνητης περιουσίας για ένα τόσο μικρό ποσό», ανέφερε στον «π» ο δικηγόρος που ασχολείται με την υπόθεση.

«Απλοποιείται η διαδικασία»

Το συγκεκριμένο πάντως γεγονός έρχεται να δημιουργήσει επιπλέον προβληματισμό αν συνδυαστεί άμεσα και με τον νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας που επιχειρεί να ψηφίσει η κυβέρνηση.

«Ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας απλοποιεί πάρα πολύ τις διαδικασίες εκτέλεσης κι έτσι οι πλειστηριασμοί γίνονται πιο εύκολα και πιο άμεσα. Είναι κάτι το οποίο δημιουργεί σημαντικά ζητήματα με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η διαδικασία προέβλεπε ορισμένες ασφαλιστικές δικλείδες που δεν επέτρεπαν τον πλειστηριασμό για τόσο χαμηλά ποσά», κατέληξε ο ίδιος.

Γεγονός πάντως αποτελεί ότι ακόμα και μετά την απελευθέρωση της διαδικασίας εδώ κι ένα τρίμηνο, ο αριθμός των πλειστηριασμών στη Χίο έχει μειωθεί σημαντικά αφού έχουν εγκριθεί μόλις τρεις διαδικασίες. Αυτό που απομένει να αποδειχθεί στην πράξη είναι αν ο νέος Κ.Π.Δ. θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για μία διαδικασία που για δεκάδες συμπολίτες μας αποτελεί τον χειρότερό τους εφιάλτη. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ