19.2.2016 10:08

Στο «πόδι» το Χαλκειός για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΚΟ «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ» ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΞΕΝΩΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

Αναστάτωση στην μικρή κοινωνία του Χαλκειούς προκάλεσε η διαρροή της πληροφορίας ότι η ΜΚΟ «Μετάδραση» προτίθεται να ενοικιάσει ακίνητο μέσα στον οικισμό με σκοπό τη δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που φθάνουν στη Χίο από τα έναντι παράλια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού Κώστα Φουτράκη  ο χώρος που προτίθεται να ενοικιάσει η «Μετάδραση» είναι ένα πέτρινο κτίριο 100 περίπου ετών, που σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακατάλληλος για τη φιλοξενία παιδιών.

«Ο χώρος δεν μπορεί να φιλοξενήσει παιδιά. Είναι ένα διώροφο παλιό κτίριο που εκτός των άλλων δεν διαθέτει εξωτερικό χώρο για τα παιδιά. Τι θα κάνουν δηλαδή; Θα είναι συνεχώς κλεισμένα μέσα;», διερωτήθηκε ο κ. Φουτράκης επαναλαμβάνοντας ότι οι κάτοικοι του Χαλκειούς δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν τη δημιουργία τέτοιας δομής εντός των ορίων του χωριού.

«Για τη ΒΙ.ΑΛ. δεν είπαμε τίποτα, δεν άνοιξε ρουθούνι. Το δεχτήκαμε καλώς ή κακώς. Τώρα όμως βλέπουμε ότι το πράγμα έχει συνέχεια. Με τα παιδιά δεν έχουμε τίποτα. Όμως αντιλαμβανόμαστε αυτό που θα ακολουθήσει μετά, γιατί κοντά στα μικρά παιδιά θα έρθουν αργότερα και ενήλικες μετανάστες ή πρόσφυγες», σημείωσε ο πρόεδρος του χωριού.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις αντιπροσωπεία της ΜΚΟ «Μετάδραση» από την Αθήνα αναμένεται να μεταβεί στο Χαλκειός προκειμένου, στο πλαίσιο λαϊκής συνέλευσης να ενημερώσει τους κατοίκους τους χωριού για τα σχέδιά της και να λάβει το «καλώς έχει» για την εφαρμογή των σχεδιασμών της.

Τι ισχύει για τα ασυνόδευτα παιδιά

Όπως επεσήμανε στον «π» στέλεχος της Α.Δ. Χίου, η διαδικασία για τα ασυνόδευτα παιδιά είναι η εξής: Αμέσως μετά την ταυτοποίησή τους πρέπει να περάσουν ιατρικές εξετάσεις. Για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν αυτές, διαμένουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου. Στη συνέχεια με εισαγγελική διαταγή τα παιδιά μεταβαίνουν σε κάποια από τις υπάρχουσες δομές. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, συνηθίζεται να μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Αιγαίου στο Αίπος που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 20 ασυνόδευτα παιδιά. Ωστόσο επειδή οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς και επειδή η «Κιβωτός» δεν μπορεί να φιλοξενήσει ηλικίες κάτω των 6 ετών κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία δομής για αρκετά μικρά παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και οι εμπλεκόμενοι στο μεταναστευτικό δεν είναι σε θέση να απαντήσουν αν εντός του hotspot στη ΒΙ.ΑΛ. μπορούν να φιλοξενηθούν ασυνόδευτα παιδιά και για πόσο χρονικό διάστημα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ