15.6.2016 13:09

Στο παρά πέντε δεν έμειναν ατάιστοι οι πρόσφυγες στη Σούδα

Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο. ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

Αντιμέτωπη με νέα δεδομένα βρέθηκε η Δημοτική Αρχή σε ότι αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού στο κέντρο της πόλης. Στην αδυναμία εξεύρεσης νέου χώρου και στο πρόβλημα των ασφυκτικά γεμάτων δομών της Σούδας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ήρθε να προστεθεί το πρόβλημα της σίτισης των περίπου 1.200 ατόμων που διαμένουν στα συγκεκριμένα σημεία.

Όπως ενημέρωσαν τον Δήμο οι τρεις οργανώσεις που έχουν εδώ και καιρό επιφορτιστεί με τη σίτιση των μεταναστών, οι προμήθειές τους τελειώνουν χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να αγοράσουν νέα προϊόντα μιας και δεν διαθέτουν χρήματα.

Σύμφωνα με τα στελέχη των Μ.Κ.Ο. η δραματική μείωση των δωρεών και η περικοπή των δαπανών, σε συνδυασμό με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, κατέστησαν τη συνέχιση της παρουσίας τους αμφίβολη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η ανυπαρξία του κράτους

Για το θέμα που προέκυψε είχαν έγκαιρα ενημερωθεί τα συναρμόδια υπουργεία,  που εδώ και καιρό αρνούνται να σιτίσουν όσους πρόσφυγες διαμένουν εκτός ΒΙ.ΑΛ., με την αιτιολογία ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι υπεύθυνο μόνο για όσα άτομα διαμένουν στο κέντρο κράτησης.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι και το γεγονός ότι στο προ μηνός αίτημα που κατέθεσε ο Δήμος Χίου για την σίτιση, ζητώντας από την 96 ΑΔΤΕ να αναλάβει το φαγητό  των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, το υπουργείο ζήτησε να τους σταλεί έγγραφο με το σχετικό αίτημα, το οποίο όμως ουδέποτε απαντήθηκε!

Η απόφαση

Με δεδομένο ότι υπήρχε ο κίνδυνος σε μία εβδομάδα οι πρόσφυγες να έμεναν χωρίς σίτιση ο Δήμος ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έτσι αργά το μεσημέρι της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση με την οποία η Ύπατη Αρμοστεία θα αναλάβει την επιχορήγηση των συγκεκριμένων Μ.Κ.Ο. για δύο μήνες και στη συνέχεια η σίτιση θα περάσει στα χέρια του Στρατού. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ