29.12.2015 16:55

Στο μύλο των «προσφυγικών προβλημάτων» ο τουρισμός της Χίου

«ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙA» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟΝ «π» Ο ΔΗΜ. ΚΑΡΑΛΗΣ

Πλήρως αντίθετος σε μονομερείς κατευθύνσεις του τουρισμού της Χίου στέκεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημ. Καράλης, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τον τοπικό τουρισμό το καλοκαίρι του 2016. 

Απαντώντας αναφορικά με το πρωτοσέλιδο του «π» στο οποίο εκφράζονται οι αρνητικές προβλέψεις των παραγόντων του τουρισμού, ο κ. Καράλης επισημάνει ότι η Χίος βρίσκεται «απολογούμενη» στις εντυπώσεις που έχουν σχηματιστεί στην Ευρώπη και αλλού αναφορικά με την διαχείρισή του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, από το οποίο παρασέρνεται σε αρνητικές εντυπώσεις χωρίς να υπάρχει αιτία. «Τις αρνητικές εντυπώσεις των Ευρωπαίων αναφορικά με το προσφυγικό στα νησιά τις βιώσαμε και εμείς πρόσφατα στην έκθεση που συμμετείχαμε ως Δήμος Χίου στην Βαρσοβία. Μας έλεγαν για παράδειγμα ότι έχουμε πρόβλημα με τους πρόσφυγες και εμείς εξηγούσαμε ότι η Χίος δεν είναι στην ίδια μοίρα με τα άλλα νησιά καθώς διαχειρίζεται το πρόβλημα με απόλυτο έλεγχο. Όμως δυστυχώς η διάκριση αυτή δεν είναι εφικτή. Βάζουν στην ίδια μοίρα όλα τα νησιά και συνεπώς και τη Χίο», δηλώνει ο αντιδήμαρχος στον «π» επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα και τη διάστασή του.

 Κοιτάμε άλλα

Ο κ. Καράλης θεωρεί δεδομένο ότι η το καλοκαίρι που θα διανύσουμε σε λίγους μήνες θα εξαρτηθεί και πάλι από τους παράγοντα «Τουρκία» με δεδομένο ότι όλες οι κρούσεις προς το ευρωπαϊκό τουριστικό μέτωπο θα αποφέρουν καρπούς από το καλοκαίρι του 2017. «Καμία αγορά τώρα δεν προετοιμάζεται για το 2016. Όλες οι συζητήσεις που έγιναν με tour operator αποσκοπούν στο καλοκαίρι του 2017, οπότε και περιμένουμε ότι μπορεί να υπάρξουν θετικά δείγματα από την Ευρώπη. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η τουριστικές απώλειες από την Ευρώπη προέκυψαν σταδιακά μέσα σε βάθος 15ετίας. Αυτό δεν ανατρέπεται μέσα σε μια σεζόν. Αντίθετα, με σταθερά βήματα και σοβαρή προσήλωση στις νέες αγορές και στις νέες κατευθύνσεις του τουρισμού θα προσπαθήσουμε να το ανατρέψουμε», δηλώνει χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ότι τόσο από την Πολωνία όσο και από τη Σερβία τα δείγματα είναι θετικά.   

 «Όχι σε μονομέρειες»

Ο Δημ. Καράλης συμφωνεί με τις εκτιμήσεις και σε κάτι άλλο. «Ο τοπικός τουρισμός δεν μπορεί να έχει μονοπρόσωπο προσανατολισμό στην Τουρκία. Ναι, αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ καλά και απολαμβάνουμε κάποια οφέλη που άλλα νησιά δεν τα έχουν. Τώρα πρέπει να δούμε και παραπέρα, παρακάτω. Σε άλλες αγορές και σε άλλες ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση τα νούμερα των επισκεπτών είναι καλύτερα από κάθε άλλη σεζόν, αλλά οφείλουμε να κοιτάμε παραπέρα», επισημαίνει με νόημα, δίνοντας το στίγμα των επόμενων  κινήσεων του Δήμου Χίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ