9.1.2013 18:59

Στο κόκκινο η λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας

Η ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ

Με πάρα πολλά προβλήματα και αμφίβολο μέλλον συνεχίζεται χάρη στον επαγγελματισμό και την κοινωνική ευαισθησία των εργαζομένων η λειτουργία των δομών του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου που δραστηριοποιείται στη Χίο, με το ιατροπαιδαγωγικό τμήμα και τη Κινητή Μονάδας Ψυχικής Υγείας,  λόγω των περικοπών στις δράσεις της Ψυχικής Υγείας.

«Όλα ξεκινούν από τη μείωση κατά 50% του προϋπολογισμού για τη λειτουργία των δομών που ανήκουν στο πρόγραμμα Ψυχαργώ , όπου εγκρίθηκαν 250.000 ευρώ, αντί 510.000», δηλώνει η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Β. Σιδηροφάγη.

 Άγνωστο είναι ακόμη αν θα πάρουν το κονδύλι του 2012 που θα κάλυπτε χρηματοδοτήσεις δράσεων ψυχικής υγείας από το ΕΣΠΑ, η καταβολή του οποίου μετά από πολλές αναβολές μεταφέρθηκε για τους πρώτους μήνες του 2013. Η αβεβαιότητα είναι συνεχής και εντεινόμενη.

Όμως, παρά τις εγγενείς δυσκολίες που έχουν προκύψει, παρά το ότι είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβρη και από αυτό το μήνα δεν θα καταβάλλονται ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχουν διακόψει καμία από τις παροχές των δομών τους, ενώ  το κλιμάκιο των Ψαρών δεν έχει πάει εκεί κάποιες φορές λόγω του καιρού.

Τα προβλήματα επιδεινώνονται με γοργό ρυθμό και αυτή την περίοδο πλέον ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί πια να καλύψει και τις τρέχουσες ιατροπαιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών και των επαγγελματιών του τμήματος, με αποτέλεσμα το αδιέξοδο να έρχεται όλο και πιο κοντά. «Δεν υπάρχει προοπτική να καλυφθούν με κάποιο τρόπο αυτά τα κενά» προσθέτει μιλώντας ρεαλιστικά.

Περίθαλψη

Έως το 1996, που ιδρύθηκε στη Χίο το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, οι οικογένειες  αναγκαστικά ταξίδευαν εκτός Χίου  ακόμα και για μια απλή διάγνωση.

Σήμερα, το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο απασχολεί 20 επαγγελματίες ψυχικής υγείας,  Κινητή Μονάδα που λειτουργεί από το 2007, περιθάλπει με αυτοχρηματοδότηση στα εβδομαδιαία της προγράμματα 70  ψυχικά ασθενή παιδιά στα 64 χωριά της Χίου, τις Οινούσσες και τα Ψαρά, ενώ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου παρέχεται επιστημονική ιατροπαιδαγωγική  υποστήριξη σε περίπου 50 έφηβους και ενήλικες ασθενείς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ