25.6.2014 11:07

Στο φώς και η Porta di marina

ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ/ΟΥΖΕΡΙ PORTA MAGGIORE, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Ένα από τα πιο ωραία καλά κρυμμένα έως τώρα μυστικά του κάστρου, έφεραν στο φώς οι εργασίες για την διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του νέου καταστήματος σίτισης καφέ-ουζερί - ειδών λαϊκής τέχνης “Porta Maggiore”, στην πλατεία του κάστρου, στο παραδοσιακό κτίριο του πρώην φούρνου του Μικρασιάτη πρόσφυγα Βακάλογλου.
Η παλιά ανατολική πόρτα του λιμανιού, η γνωστή ως “Porta di marina” που εξυπηρετούσε τις ανάγκες της θαλάσσιας τροφοδοσίας του φρουρίου και της πόλης, υπάρχει και είναι αυτή που αποκαταστάθηκε και αποτελεί ωραιότατο ντεκόρ απέναντι από την κεντρική είσοδο της επιχείρησης. Είναι εκεί ακριβώς που ο Βακάλογλου εκμεταλλευόμενος το κοίλωμα του γέρματος της και το εξωτερικό ανατολικό σφράγισμα της με  ισχυρή τοιχοποιϊα, είχε εγκαταστήσει το φούρνο που έψηνε τα προϊόντα του. Η πόρτα του λιμανιού έχει σφραγιστεί  την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν προφανώς  κρίθηκε ότι δεν εξυπηρετούσε πιά τις ανάγκες των εκφορτώσεων από την ξύλινη εξέδρα με τους πασάλλους που υπήρχε κατά μήκος της σημερινής οδού Λάδης, η οποία ήταν θάλασσα.                                                     Παράλληλα ίσως να έχει μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία και το ίδιο το κτίριο, αφού είναι πολύ πιθανό να αποτελεί τμήμα του ισογείου του παλιού Βυζαντινού ή Γενοβέζικου διοικητηρίου, αυτό που σήμερα αποκαλούμε Παλατάκι Ιουστινιάνι.
Τις αποκαλύψεις πιστοποιεί η προϊσταμένη της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Όλγα Βάσση.
«Οι ανασκαφικές τομές που κάναμε κατά τη διάρκεια των εργασιών διαμόρφωσης του νέου καταστήματος απέδειξαν ότι είναι σίγουρα η porta di marina. Είναι μέσα στις οχυρώσεις, βρήκαμε το κατώφλι και τις  σήραγγες δεξιά και αριστερά, είναι όλα όμοια με αυτά που υπάρχουν και στις άλλες δύο πόρτες του κάστρου.                          Το κτίριο έχει ομοιόμορφη τοιχοποιϊα και τοιχοδομή με το Παλατάκι, αποτελεί σίγουρα προέκταση του ίδιου κτιρίου που υπήρχε παλιά σ` αυτό το τετράγωνο, αλλά δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ακόμη για την ταυτότητα του».                                                                Το κάστρο μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις ακόμη!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ