10.10.2013 16:06

Στο φως και η γέφυρα του επάνω Πορτέλου

ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ Η 3Η Ε.Β.Α. ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Η ΔΥΤΙΚΗ (ΠΡΩΗΝ) ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Σειρά για ανάδειξη παίρνει η γέφυρα του Επάνω Πορτέλου που είναι καλυμμένη από μπάζα μέσα στην Τάφρο στη δυτική πλευρά του Κάστρου.

Την απόφαση του Δήμου να την αναδείξει με την ίδια διαδικασία που ακολούθησε και στην επισκευή της κεντρικής γέφυρας στην Porta Maggiore, γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος Παντελή Στεφάνου στην προϊσταμένη της 3ης ΕΒΑ Χίου Όλγα Βάσση, σύμφωνα με την οποία, η διαδικασία είναι ακόμη στην προπαρασκευαστική φάση.

Υπάρχει το Επάνω Πορτέλο

Με την ευκαιρία, ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε ότι το Επάνω Πορτέλλο που θα αναδειχθεί μαζί με τη γέφυρα, αντίθετα με τα όσα πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, υφίσταται και δεν γκρεμίστηκε για να κατασκευαστεί ο δυτικός δρόμος εισόδου στο Κάστρο. Τα τείχη γκρεμίστηκαν στο ευκολότερο σημείο  όπου δεν υπήρχε μεγάλος όγκος από πέτρες που θα δυσκόλευε πολύ τη διάνοιξη, αντίθετα υπήρχε  ένας διάδρομος παράλληλος με το τείχος. Το Πορτέλλο είχε περιέλθει στην αφάνεια επειδή η 3η ΕΒΑ έχει κλείσει την είσοδο και την έχει μετατρέψει σε αποθήκη υλικών της υπηρεσίας.

Το Επάνω Πορτέλλο άνοιξε μετά απο πολλά χρόνια για τις ανάγκες μιας έκθεσης φωτογραφίας με θέμα το Κάστρο, με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Για τη Διάσωση του Κάστρου. Υπολείμματα του μικρού κινητού μέρους της γέφυρας, πρέπει να είναι αυτά που υπάρχουν μπροστά και κοντά στο πορτέλο.

Ιστορικά στοιχεία

Για τη δυτική είσοδο και τη γέφυρα δεν έχουν σωθεί αρκετά ιστορικά στοιχεία. Το Επάνω Πορτέλλο επισκευάστηκε από τον Ιωάννη Λόγγο Ιουστινιάνη, όπως μαρτυρούσε επιγραφή που δεν σώζεται. Την Γενουατική  περίοδο, σε αυτή την περιοχή κατοικούσαν οι Εβραίοι και εκεί κοντά υπήρχε η Γενοβέζικη εκκλησία του Αγ. Δομίνικου.

Το Επάνω Πορτέλλο συνδεόταν με την απέναντι πλευρά με πέτρινη τοξωτή γέφυρα, η οποία κοντά στην πύλη είχε ένα κινητό σημείο που ανασηκωνόταν με τη δύση του ήλιου και απομόνωνε την πύλη και το κάστρο. Το Επάνω Πορτέλο όπως και η Porta Maggiore πλαισιωνόταν δεξιά απο μικρό προμαχώνα για την καλύτερη προστασία της σε περίπτωση εισβολής εχθρών.

Περιγραφή

Μπαίνοντας μέσα στο Κάστρο από την πόρτα, υπήρχε δεξιά διάδρομος παράλληλος με το τείχος,  που στη συνέχεια έστριβε αριστερά και έβγαζε  στο εσωτερικό του Κάστρου, εκεί που σήμερα υπάρχει  το μεγάλο ρήγμα που χρησιμοποιείται σαν δρόμος και είσοδος στο Κάστρο. Η είσοδος του Επάνω Πορτέλου έχει υποστεί πολλές παρεμβάσεις και μάλιστα η μισή από αυτή φαίνεται να έχει κτισθεί με τοίχο  μάλλον μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εντοιχισμένες επιγραφές δεν σώζονται, αλλά μαρτυρία αναφέρει ότι μέχρι και  τον καταστροφικό σεισμό του 1881,   υπήρχε στο εσωτερικό της πύλης επιγραφή πιθανόν του 16ου αιώνα, η οποία έπεσε και την πήρε ο τότε πρόξενος της Ιταλίας Πασκουάλε μαζί του.

Μπαζωμένη

Ο μικρός προμαχώνας έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό τον 20ο αιώνα, όπου μαρτυρίες αναφέρουν ότι λιθολογήθηκε μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, για τις ανάγκες κατασκευής των σπιτιών των Μικρασιατών. Το σημείο που βρίσκεται η μπαζωμένη γέφυρα πιστοποιούνται από φωτογραφίες του 1900

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ