19.2.2014 12:40

Στο «ΕΛΛΗ» μετά από 33 χρόνια

ΣΤΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΕΣΜΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ «ΕΛΛΗ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΧΙΩΤΗΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Κ. ΦΥΚΑΡΗΣ

Μνήμες από τη θητεία τους στο Πολεμικό Ναυτικό ξύπνησαν το πρωί του Σαββάτου στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας εκεί όπου ο πρώτος Κυβερνήτης της θρυλικής φρεγάτας «Έλλη» ναύαρχος Γ. Δεμέστιχας κάλεσε μετά από 33 χρόνια το πρώτο πλήρωμα παραλαβής της φρεγάτας που αποτελούνταν από 160 άτομα.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Χιώτης πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού Κ. Φύκαρης.

Η παραλαβή

21 ετών τότε ο Κ. Φύκαρης υπηρετούσε στο οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Γρηγορόπουλος» στη Σαλαμίνα.

«Όταν ήρθε το σήμα ώστε να συγκροτηθεί πλήρωμα παραλαβής της νέας φρεγάτας ήμασταν από τους πρώτους που δηλώσαμε ότι θέλουμε να είμαστε εκεί. Ήταν τότε 160 άτομα. Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη σχολή ναυτικών δοκίμων ενώ μερικοί λίγοι, που ήμασταν οι παλιότεροι, υπηρετούσαμε ήδη σε κάποιο πλοίο του στόλου», ανέφερε ο ίδιος στον «π».

«Έτσι κι έγινε, όταν ήρθε η ώρα, κάποιοι έφυγαν με πτήση C-130 και οι υπόλοιποι πήγαμε με την «Ολυμπιακή». Φθάνοντας στα ναυπηγεία του Vlissingen της Ολλανδίας το πλοίο ήταν έτοιμο και ήδη στη θάλασσα. Μετά από αρκετούς μήνες και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου του 1981 το παραλάβαμε από τους Ολλανδούς και στη συνέχεια ακολούθησε η προμήθεια και τοποθέτηση των πυρομαχικών», συνέχισε ο ίδιος εξιστορώντας την άγνωστη ιστορία της παραλαβής.

Η εκπαίδευση

Σύμφωνα με τον Κ. Φύκαρη «ακολούθησε σκληρή εκπαίδευση σε ειδικό σχολείο της Αγγλίας εκεί όπου το ελληνικό πλήρωμα έπρεπε να πιστοποιηθεί για τις γνώσεις του στη νέα τύπου φρεγάτα και στην αγγλική φρασεολογία για πολεμικά πλοία».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα πληρώματα από άλλες χώρες έπαιρναν το πράσινο φως μετά από πολύ καιρό εμείς καταφέραμε να πιστοποιηθούμε σε χρόνο ρεκόρ, γιατί όλο το πλήρωμα ήταν από σχολές Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού», είπε ο ίδιος.  

Το προσκύνημα στην Τήνο

Πρώτος σταθμός της νέας φρεγάτας «Έλλη» ήταν το νησί της μεγαλόχαρης στην Τήνο. Στις 15 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου το τρίτο κατά σειρά πολεμικό πλοίο με το ένδοξο όνομα «Έλλη» κατέπλευσε ανοιχτά του λιμένα της Τήνου θυμίζοντας σε όλους τον τορπιλισμό της ομώνυμης φρεγάτας ανήμερα της εορτής της Μεγαλόχαρης το 1941.

«Προσπαθήσαμε να μπούμε στο λιμάνι αλλά δεν κατέστη εφικτό λόγο του καιρού. Έτσι ανέβηκε με λέμβο στη φρεγάτα μία αντιπροσωπεία των αρχών της Τήνου που εν τέλει τους πήραμε μαζί στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας επειδή δεν μπορούσαν να επιστρέψουν πίσω στο νησί», θυμάται ο Κ. Φύκαρης.

Οι συμπεθέρες και η «Έλλη»

Η εκδήλωση του Σαββάτου έκλεισε με τον πρώτο Κυβερνήτη του πλοίου ναύαρχο Γ. Δεμέστιχα να αφηγείται την ιστορία της γέννησης της κόρης του τότε ιατρού του πλοίου Γ. Τσιλιγιάννη που γεννήθηκε στην Ολλανδία τις ημέρες της παραλαβής.

«Μετά τη γέννηση της κόρης του συναδέλφου μου οι συμπεθέρες διαφωνούσαν για το όνομα. Η μία ήθελε το δικό της και η άλλη αντίστοιχα το δικό της. Η λύση ήρθε όταν ο ιατρός μου ζήτησε να γίνω κουμπάρος κι έτσι ονόμασα το παιδί «Έλλη» κι όλοι μείναμε ευχαριστημένοι», είπε ο κ. Δεμέστιχας σκορπίζοντας άφθονο γέλιο στους παριστάμενους.

Οι περισσότεροι από το πλήρωμα όντας πλέον οικογενειάρχες και απόμαχοι της θάλασσας ανανέωσαν το ραντεβού τους στο επόμενο διάστημα, κρατώντας ως ενθύμιο της φετινής τους συνάντησης τις μνήμες από την παραλαβή της ένδοξης φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ