Κοινωνία

8/4/15 10:25

τελ. ενημ.: 25/8/17 13:47

Στο έλεος των αντιεξουσιαστών για ώρες το κέντρο της Αθήνας

Κόλαση φωτιάς γύρω από το Πολυτεχνείο - Βροχή από μολότοφ, πέτρες και μάρμαρα κατά των ΜΑΤ που απαντούσαν με χημικά και κρότου-λάμψης - Έκαψαν κάδους και αυτοκίνητα - Εννιά συλλήψεις και 21 προσαγωγές

Για περισσότερες από πέντε ώρες το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε...πεδίο μάχης. Το Πολυτεχνείο γίνεται το ''ορμητήριο'' των αντιεξουσιαστών οι οποίοι εξαπολύουν αμέτρητες βόμβες μολότωφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που ζώνουν την περιοχή. Η οδός Στουρνάρη φλέγεται, αυτοκίνητα πυρπολούνται, πύρινα οδοφράγματα στήνονται στους δρόμους που περικλύουν το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα και για ακόμα μια φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μια μικρή όμαδα ατόμων φέρνει το χαός στην πρωτεύουσα.

Οι δείκτες του ρολογιού πλησίαζαν τις επτά και τέταρτο χθες το βράδυ όταν περισσότερα από 400 άτομα μεταξύ των οποίων αντιεξουσιαστές, αλληλέγγυοι και φοιτητές που συγκεντρώνονται στα Προπύλαια για να ξεκινήσουν την προγραμματισμένη πορεία τους . Οι συμμετέχοντες διαμαρτύρονται για τις φυλακές τύπου Γ, ζητώντας παράλληλα την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, την παύση των διώξεων όσων συνελήφθησαν έξω από την Πρυτανεία, την κατάργηση του τρομονόμου, ενώ εκφράζουν και την συμπαράσταση τους στους πολιτικούς κρατούμενους. Αφού διασχίζουν τις Οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου, φτάνουν μπροστά από τη Βουλή. Εκεί σταματούν για λίγα λεπτά και κάποιοι γράφουν συνθήματα στους τοίχους του Κοινοβουλίου και του Αγνώστου Στρατιώτη, χωρίς να τους εμποδίσει κανέις. Αμέσως μετά κατευθύνονται προς τα Προπύλαια, όπου είναι και ο τελικός προορισμός τους. Καθ όλη τη διάρκεια της πορείας αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση από τους συμμετέχοντες και παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τους.

Εβδομήντα άτομα έκαψαν το κέντρο της Αθήνας

Το κέντρο της Αθήνας... δίνεται και πάλι στην κυκλοφορία. Κάτι όμως που δεν θα κρατήσει για αρκετή ώρα. Στις οκτώ και τέταρτο το βράδυ οι δρόμοι που οδηγούν στο Πολυτεχνείου ''τυλίγονται'' με τις κόκκινες κορδέλες της ΕΛΑΣ. Κι αυτό γιατί μια ομάδα 70 έως 80 ατόμων που συμμετέχει στην πορεία κατευθύνεται αμέσως μετά τη λήξη της, μέσω των Εξαρχείων στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα της οδού Πατησίων. Τα πρώτα οδοφράγματα στήνονται στην οδό Στουρνάρη. Αγνωστοι με καλλυμένα τα πρόσωπα τους, βάζουν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και τους τοποθέτουν στη μέση τους δρόμου προκειμένου να αντιμετώπισουν με μεγαλύτερη επιτυχία τυχόν επιθέσεις ανδρων των ΜΑΤ. Πυρπολούν δύο αυτοκίνητα, ενώ σπάνε πεζοδόμια για να προμηθευτούν... πυρομαχικά. Γρήγορα η νύχτα μετατρέπεται σε μέρα από τις ρήψεις δεκάδων μολότοφ που εξαπολύουν οι αντιεξουσιαστές εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν πάρει θέση στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων. Οι άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο τους απωθούν αρκετές φορές χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά από τη μέρα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψεις. Οι αντιεξουσιάστες κάθε φορά που νιώθουν τους αστυνομικούς να τους πλησιάζουν σε απόσταση αναπνόης, ΄'ταμπουρώνονται'' μέσα στο Πολυτεχνείο και από τον προαύλιο χώρο του εκτόξευουν μολότοφ, πέτρες, μάρμαρα αλλά και φωτοβολίδες. Οι αστυνομικοί καθ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων δεν ενεπλέκονται σε συγκρούσεις με τους αντιεξουσιαστές, καθώς επιχειρούν να τους αντιμετωπίσουν με τη χρήση των χημικών.

Η μάχη των Εξαρχείων

Δεν πέρασε μισή ώρα από την έναρξη των επεισοδίων και η ατμόσφαιρα στη περιοχή του Πολυτεχνείου γίνεται αποπνηκτική. Το κοκτέιλ των χημικών,των καμμένων κάδων και των πυρπολήμενων αυτοκινήτων δημιουργεί ένα ομιχλώδες τοπίο, όπου με δυσκολία μπορεί να αναπνεύσει κάποιος. Οι αντιεξουσιαστές όμως συνεχίζουν απτόητοι τις επιθέσεις τους. Το πεδίο της μάχης μεταφέρεται κοντά στην Πλατεία των Εξαρχείων. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των αντιεξουσιαστών μπαίνουν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στη διασταύρωση της οδού Στουρνάρη με τις οδού Τζώρτζ και Μποτάση. 

Για περισσότερο από δύο ώρες οι νεαροί που εχουν εισβάλει στο Πολυτεχνείο εξαπολύουν επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες εναντίον των συγκεκριμένων αστυνομικών δυνάμεων. Οι ειδικές δυνάμεις της ΕΛΑΣ για άλλη μια φορά κράτουν αμυντική στάση ενώ ανα τακτά χρονικά διαστήματα τους απωθούν χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου- λάμψης και χημικά. Τότε οι αντιεξουσιαστές σπεύδουν να κλειστούν και πάλι μέσα στο Πολύτεχνειο κι όταν αντικρύζουν τις αστυνομικές δυνάμεις να υποχωρούν έξερχονταν από αυτό και συνεχίζουν τον πετροπόλεμο τους.

Εννιά συλλήψεις και 21 προσαγωγές

Περισσότερες από 15 διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το Πολυτεχνείο, ενώ μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ συχνά περιπολούν στους δρόμους των Εξαρχείων. Μάλιστα κάποια στιγμή μέλη της μηχανοκίνητης ομάδας της ΕΛΑΣ φτάνουν μέχρι την πλατεία των Εξαρχείων καταφέρνοντας να τρέψουν σε φυγή νέες ομάδες αντιεξουσιαστών που ήταν έτοιμες να στήσουν νέες μάχες. 

Η ώρα πλησιάζει μια το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης. Οι αντιεξουσιαστές, "εγκαταλείπουν" την οδό Στουρνάρη και κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία τους στην πύλη του Πολυτεχνείου που βρίσκεται στην Οδό Τοσίτσα. Αμέσως αρχίζουν να πετούν πέτρες στις δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν επιφορτιστεί να επιβλέπουν τη συγκεκριμένη πλευρά του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Οι ειδικές ομάδες της αστυνομίας απαντούν με χημικά και με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Για σχεδόν μια ώρα ο... πόλεμος μαίνεται στην οδό Τοσίτσα. 

Τελικά οι αστυνομικές αρχές θα καταφέρουν να προχωρήσουν σε εννιά συλλήψεις και 21 προσαγωγές, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας... χτένιζαν την ευρυτερη περιοχή του Πολύτεχνείου και των Εξαρχείων προκειμένου να εντοπίσουν άτομα τα οποία συμμετείχαν στα επεισόδια.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση