13.3.2014 12:13

Στο απόσπασμα οι μικροπαραγωγοί ΑΠΕ

• 70 ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝAIΝEΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥΣ

Η αφερεγγυότητα του ελληνικού Δημοσίου σε όλο το μεγαλείο της.

Τους υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια για να επενδύσουν στην παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας και τώρα τους στέλνουν στο απόσπασμα. Σε δεινή θέση ήδη οι περίπου 70 μικροπαραγωγοί ΑΠΕ στο νησί μας με ανοιχτή επιστολή τους στους δυο βουλευτές ζητούν να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου που φτάνει σήμερα στη Βουλή και τους οδηγεί στη χρεοκοπία.               

Η επιστολή

«Με δυο μέτρα και δυο σταθμά αντιμετωπίζονται οι συμβάσεις του Δημοσίου. Οι συμβάσεις για τα διόδια, μολονότι το γενικότερο κοινωνικό όφελος επιβάλλει να μειωθούν, αυξάνονται, με το πρόσχημα ότι οι μεγαλοεργολάβοι έχουν συμβάσεις που δεν μπορούν να αθετηθούν. Αντίθετα, στους μικροπαραγωγούς ΑΠΕ τα συμβόλαια δεν λαμβάνονται υπόψη και «κουρεύονται» οι τιμές έως 40%.

Αυτό προβλέπει ο νόμος που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη 13-03-2014 στη Βουλή και οδηγεί στη χρεοκοπία όλες τις μικρές επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι υπογεγραμμένες συμβάσεις από το 2008 και έπειτα ακυρώνονται μονομερώς (!), μεσοσταθμικά «κουρεύονται» οι τιμές που πληρώνονται οι παραγωγοί, ενώ ζητείται ακόμη και αναδρομική επιστροφή των κερδών του 2013!

Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι ακολουθείται μια τιμωρητική πολιτική για όσους έλαβαν επιδότηση για την ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων. Συγκεκριμένα, όποιος μικροεπενδυτής έλαβε επιδότηση βλέπει μειωμένη την τιμή μονάδας για τα επόμενα χρόνια, σε ποσό που τελικά υπερβαίνει κατά πολύ την επιδότηση που έλαβε για την επένδυση του! Μια πρακτική εφαρμοσμένη για πρώτη φορά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, γιατί πουθενά αλλού δεν τιμωρείται η λήψη επιδότησης, προπέτασμα καπνού, ενδεχόμενα, και για άλλες επενδυτικές δράσεις.

Το άλλο παράλογο στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ είναι ότι κάποιος που υλοποίησε την επένδυση στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα την αποσβαίνει νωρίτερα από κάποιον που την υλοποίησε στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος για τη ΔΕΗ είναι πολύ μεγαλύτερο στις περιοχές που εντάσσονται στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα.

Το τραπεζικό σύστημα ενισχύθηκε κατ’ επανάληψη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις. Γιατί η κυβέρνηση δεν απαιτεί την εφαρμογή κανόνων που θα καλύπτουν μέρος της ζημιάς με επιμήκυνση ή σημαντική μείωση των επιτοκίων των δανείων που οι μικροεπενδυτές έχουν λάβει;

Με την υπ’ αριθμόν 6875/ 11-3-2014 Ερώτηση τους 25 βουλευτές της συγκυβέρνησης παίρνουν, προς τιμήν τους, σαφή θέση υπέρ των μικροεπενδυτών για το κατάφωρα άδικο νομοσχέδιο. Από την Ερώτηση λάμπουν δια της απουσίας τους οι δυο τοπικοί βουλευτές, Κ. Μουσουρούλης και Κ. Τριαντάφυλλος, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί από το Προσωρινό Συμβούλιο Παραγωγών Ενέργειας Φ/Β που εκπροσωπεί περισσότερους από 70 εξαπατημένους επενδυτές συμπολίτες μας και περίπου 300 επίσης εξαπατημένους συμπολίτες μας που τοποθέτησαν φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών τους.

Τους θυμίζουμε ότι είμαστε εκείνοι που εμπνευστήκαμε από τις διακηρύξεις των κομμάτων τους για την «πράσινη ανάπτυξη» και τώρα βιώνουμε ότι εννοούσαν … πράσινα άλογα.

Μας γονάτισαν οικονομικά με την αρχική έκτακτη εισφορά κατά 30%, τώρα τους βλέπουμε σιωπηρά να συμπράττουν στην οριστική εξόντωση των μικρών παραγωγών ΑΠΕ.

Σήμερα τους ζητάμε δημόσια να απαντήσουν:

·         Γιατί δεν συνυπέγραψαν την Ερώτηση με τους υπόλοιπους 25 συναδέλφους τους;

·         Ασπάζονται τις απόψεις της ΔΕΗ, η οποία απ’ τη μια ισχυρίζεται ότι κινήθηκε ζημιογόνα στην περίπτωση μας, ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να προσελκύσει νέους παραγωγούς;

·         Έχουν σκοπό απόψε να στηρίξουν με την ψήφο τους την οικονομική μας εξόντωση;

·         Εκτιμούν ότι με την ψήφο τους δίνουν σοβαρό σήμα εμπιστοσύνης σε κάθε ιδιώτη επενδυτή που στο μέλλον θα επιδιώξει να εμπιστευτεί τη συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο;

Μέχρι σήμερα δείξαμε ανοχή στις αποφάσεις που λαμβάνονταν με την ψήφο τους. Τους ενημερώνουμε ότι πέτυχαν να μας τη στερέψουν.» 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ