27.8.2016 21:21

Στης Σιδηρούντας την ολόμαυρη ράχη

ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

Πόνος, απογοήτευση και οργή πάνω από τη στάχτη στη Σιδηρούντα, το χωριό που «χτύπησε» η πυρκαγιά της προηγούμενης Πέμπτης αφήνοντας στο πέρασμα της εκτός από τα αποκαΐδια και την πλήρη καταστροφή, τραυματίες και ανοικτές πληγές στους κατοίκους του.

Δυο μέρες μετά, το απόγευμα του Σαββάτου στο χωριό ήταν λιγοστοί εκείνοι που απέμειναν. Με ηλεκτροδότηση λίγες ώρες το 24ωρο και ανάλογη υδροδότηση, ποιος να βαστάξει να μείνει…

 Ποιανού ψυχή να αντέξει όλη αυτή τη… μαυρίλα που «έπνιξε» τα σπίτια. «Η στάχτη είναι παντού. Μέσα στα σπίτια, δεν λέει να φύγει η μαυρίλα και η καπνιά από το πρωί προσπαθώ και καθαρίζω» αναφέρει στον «π» , μια κάτοικος του χωριού. Η ίδια δεν ήταν στο χωριό το βράδυ της πυρκαγιάς, ότι μεταφέρει είναι από τα λεγόμενα του γιου της. Την επόμενη μέρα όμως ανέβηκε από την πόλη στο χωριό, να μετρήσει τις… πληγές στο σπίτι και στα χωράφια. «Ευτυχώς είχε ανέβει ο γιος μου και σώθηκε το σπίτι γιατί έβρεχε τους τοίχους. Τα χωράφια όποια ήταν σκαμμένα σώθηκαν. Τα άλλα, ξέχασε τα» λέει χαρακτηριστικά καταλήγοντας «δεν είναι ούτε τα σπίτια ούτε τα χωράφια, οι άνθρωποι είναι» αναφέρει και η σκέψη της είναι στις γυναίκες που τραυματίστηκαν.

 

Άδειοι οι δρόμοι

Οι δρόμοι του χωριού είναι άδειοι. Κάποιοι από τους κατοίκους, που οι περισσότεροι  μένουν στην πόλη ανέβηκαν το πρωί της Παρασκευής είδαν την καταστροφή, πήγαν και το Σάββατο προσπάθησαν να μαζέψουν όσο μπορούσαν και ότι πρόλαβαν πριν σταματήσει το νερό και έφυγαν .

Ακόμη και το καφενείο ήταν κλειστό. Τι να κάνει , χωρίς νερό χωρίς ρεύμα…

Δεν ήταν τυχαία η πυρκαγιά

Ο Γ. Ψυλλής με το λάστιχο έπλενε την αυλή του. Ψύχραιμος, προσπαθεί να επαναφέρει το σπίτι του σε μια φυσιολογική κατάσταση. « Ευτυχώς είχαμε τα αλουμίνια όλα κλειστά και δεν έχει μπει πολύ στάχτη μέσα. Τι να πει κανείς όλα κάρβουνο είναι. Στα χωράφια είχαμε μεγάλη ζημιά, αλλά δεν είναι μόνο τα χωράφια είναι και οι άνθρωποι», αναφέρει χαρακτηριστικά προσπαθώντας με τη λιγοστή πίεση του νερού να ξεπλύνει τη στάχτη και μαζί με αυτήν τη φρίκη της καταστροφής.

Για αποζημιώσεις ούτε λόγος να γίνεται με το που ακούει αυτή την κουβέντα, ένα μειδίαμα σκάει στο πρόσωπο του. «Η φωτιά δεν μπήκε τυχαία. Δεν γίνεται στις 12 τα μεσάνυχτα και με 8 μποφόρ», αυτό ξέρω κι αυτό λέω, είπε και συνέχισε το έργο του.

Πού είναι η πολιτεία;

Απελπισμένος από την εικόνα και την κατάσταση που αντίκρισε στο χωριό του και ο Γ. Ψαράς. «Όλα είναι σκεπασμένα από στάχτη» λέει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως μόνο με βροχή θα ξεπλυθεί εντελώς το χωριό.

Ο ίδιος κατηγορεί την πολιτεία, το δασαρχείο που επίμονα ζητά άδειες για να πάνε οι αγρότες στα χωράφια τους και δεν τους αφήνουν να ανοίξουν δρόμους με αποτέλεσμα να καίγονται. « Για όλα φταίει το κράτος. Μην μπεις στο χωράφι μην κάμεις μην δείξεις. Πάρε άδεια για να φυτέψεις ένα μαρούλι. Ήρθε ο κ. δασάρχης και έλεγε να μην πω τι έλεγε … Να τα αποτελέσματα κατά τα άλλα πλήρωσε ΕΝΦΙΑΣ, πλήρωσε φόρο εισοδήματος, τι μας προσφέρει το κράτος ήθελα να ήξερα» καταλήγει με αγανάκτηση.

Μετά και από την πυρκαγιά στη Σιδηρούντα το νησί κοντεύει να γίνει κρανίου τόπος από τη μια άκρη ως την άλλη. Κι εντωμεταξύ την επόμενη μέρα κάποιοι  πάλι θα… συσκέπτονται

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ