11.3.2016 16:00

Στις αυλές των σπιτιών τα όρια αιγιαλού και παραλίας στον Καταρράκτη

ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ

Ελεύθεροι πολιορκημένοι από τη γραφειοκρατία εξακολουθούν να είναι εδώ και χρόνια στα ίδια τους τα σπίτια οι κάτοικοι του Καταρράκτη και πιο συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες σπιτιών και οικοπέδων επί της παραλίας του χωριού, που τους απαγορεύεται να κάνουν οποιεσδήποτε επεμβάσεις σε αυτά.

Τα ίδια και χειρότερα

Όπως το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί και σε άλλες περιοχές, (Μπέλα Βίστα, Καρδάμυλα, Τάγμα Δεσπότη κ.λπ.) και στον Καταρράκτη υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τον ορισμό των ορίων αιγιαλού και παραλίας και απαιτείται άμεσα ο επανακαθορισμός τους. Εκεί, τα όρια του αιγιαλού και παραλίας σε πολλές περιπτώσεις τελειώνουν στις εισόδους των σπιτιών, με αποτέλεσμα βάση νόμου να απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα."Υπάρχει δέσμευση οικοδομικής γραμμής και δεκαπέντε μέτρα μετά το όριο του αιγιαλού και παραλίας δεν μπορεί να αναπτυχθεί οικοδομική δραστηριότητα" αναφέρει στον "π", ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου, Λ. Παπαλάνης.

Ζητούμενο για τους κατοίκους

"Σου απαγορεύουν να κάνεις ριζική επισκευή στο σπίτι σου!Υπάρχει πρόβλημα με τον καθορισμό αιγιαλού και παραλίας, έφεραν τον αιγιαλό και την παραλία να τελειώνει πάνω στο κατώφλι του σπιτιού. Στη μισή μου βεράντα δεν μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα!" περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση ο Γ. Βαρκάρης που έχει ζήσει από κοντά το πρόβλημα ως κάτοικος Καταρράκτη αλλά και ως δήμαρχος Χίου και Ιωνίας. Μάλιστα ο ίδιος επισημαίνει ότι οι όποιες προσπάθειες είχαν γίνει για τον επαναπροσδιορισμό των ορίων, είχαν μείνει ημιτελής.

Παράλληλα σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού Μ. Χατζαθανάση, κάποιες οικοδομικές εργασίες γίνονται αλλά υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. "Για να εγκριθούν οικοδομικές εργασίες επί της παραλίας, εξετάζονται κατά περίπτωση τα αιτήματα. Αν το οικόπεδο έχει πρόσωπο μόνο στην παραλία, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος να εγκριθούν κάποιες οικοδομικές εργασίες, π.χ. να βαφτεί ή να σοβαντιστεί το σπίτι είναι για λόγους υγιεινής και χρήσεως",δήλωσε στον "π" από την Πολεοδομία του Δήμου, η Εφ. Μιχελάκη .

Αναγκαιότητα η εξομάλυνση της κατάστασης

Απαιτούμενο και για τους ιδιοκτήτες του Καταρράκτη όπως και των υπολοίπων περιοχών του νησιού είναι ο επανακαθορισμός των ορίων αιγιαλού και παραλίας, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Είναι αδύνατο περιουσίες που τις "γλύφει" το κύμα στην κυριολεξία και τους προκαλεί χρόνο με το χρόνο και περισσότερες φθορές, να εγκαταλείπονται εξαιτίας της έλλειψης λογικής, από ένα κράτος απρόσωπο και αδιάφορο σε κάποιες περιπτώσεις, να αλλάξει τα αυτονόητα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ