6.5.2016 10:24

"Στηρίζαμε για πολλά χρόνια στην τύχη την οικονομία και τον τουρισμό μας"

Ο Μ. ΒΟΥΡΝΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΒΡΟΝΤΑΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Οι ρουκέτες μπορεί να μην έπεσαν στον Βροντάδο το βράδυ της Ανάστασης αλλά έπεσαν κατά ρυπάς στο πρόσωπο του Δημάρχου Μ. Βουρνού , ο οποίος δέχτηκε σχεδόν στο σύνολο της την αρνητική κριτική για τη μη πραγματοποίηση του εθίμου μετά από δεκαετίες.

Ο Μ. Βουρνούς αναλαμβάνοντας την ευθύνη που αναλογεί στον Δήμο και στον ίδιο μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, υποστήριξε πως, η φετινή μη πραγματοποίηση του ρουκετοπόλεμου δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση του Δήμου της Χίου. "Ο Δήμος της Χίου αναλαμβάνει τη γενική προστασία στην περιοχή του Βροντάδου έτσι όπως είθισται εδώ και πολλά χρόνια και πολύ σωστά για να προστατέψει ανθρώπους και περιουσίες. Δεν διοργανώνει τον ρουκετοπόλεμο και δεν έχει τη θεσμική οντότητα για να το κάνει" , είπε χαρακτηριστικά.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που άργησε ένα χρόνο

Ο κ. Βουρνούς υποστήριξε πως μετά το σοκ της σκοτεινιάς στον Βροντάδο, πρέπει όλοι να αναλάβουν δράση και κυρίως οι βουλευτές που από τον προηγούμενο Νοέμβριο και ξανά πάλι τον Φλεβάρη είχαν κληθεί να συντάξουν και να καταθέσουν μια νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση του ρουκετοπόλεμου, κάτι που βεβαίως ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει. " Θα πρέπει να πιέσουμε ώστε αυτά τα οποία δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια, να γίνουν γρήγορα και μεθοδικά ώστε να διασφαλιστεί η αειφορία του εθίμου, ενός εθίμου με ιδιαιτερότητες που δεν είναι απαγορευτικές".

// Δεν γίνεται να βασίζουμε ζητήματα τόσο σημαντικά πάνω σε άτυπες συμφωνίες και σε αυτά που είχαμε συνηθίσει κατά το παρελθόν να γίνονται. //

Αμαρτίες του παρελθόντος

"Δυστυχώς επί πάρα πολλά χρόνια ο ρουκετοπόλεμος από έθιμο, άρχισε να φουσκώνει με υπαιτιότητα και πρωτοβουλία συγκεκριμένων ανθρώπων οι οποίοι το φούσκωσαν και το ανέδειξαν και το προχώρησαν σε τέτοιο βαθμό,  χωρίς να διασφαλίσουν  κατά το ελάχιστο, τη θεσμική του κατοχύρωση αφήνοντας το, έρμαιο σε δυο κλωστές να κρέμεται.  Είτε θα συνέβαινε πέρσι πρόπερσι ή ακόμη και του χρόνου ένα ατύχημα και τότε θα ήταν ένα μεγάλο σοκ για την κοινωνία ενέχοντας και ζητήματα ανθρώπινης ασφάλειας είτε θα συνέβαινε αυτό που συνέβη σήμερα" είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Βουρνούς συνδέοντας και τον ρουκετοπόλεμο με μια σειρά άλλα ζητήματα που αρχίζουν και αναδεικνύονται ζητώντας λύση μετά από χρόνια που λειτουργούσαν πραγματικά στον... αυτόματο.

// Δυστυχώς η αμέλεια και η ανευθυνότητα πολλών ετών πέφτει σταδιακά πάνω στα κεφάλια μας. //

"Γι αυτό έπρεπε να κατοχυρωθεί νομοθετικά ώστε να μπορεί να γίνονται τα πράγματα με τον σωστό τρόπο χωρίς να εκτίθεται συνολικά το νησί. Φέρανε το νησί να έχει εκτεθεί σε όλη τηνΕλλάδα και έξω από την Ελλάδα με πολύ σημαντικό τρόπο, λόγω της πολύ μεγάλης ανευθυνότητας με την οποία επί τόσα χρόνια προχωρούσαμε σε αυτή την υπερβολή, χωρίς να έχουμε στοιχειωδώς φροντίσει να το βασίσουμε σε κάτι πιο σταθερό. Δυστυχώς η αμέλεια και η ανευθυνότητα πολλών ετών πέφτει σταδιακά πάνω στα κεφάλια μας. Δεν είναι μόνο οι ρουκέτες που δεν έπεσαν φέτος. Είναι πολλά άλλα πράγματα που αναδεύονται ένα- ένα από το παρελθόν και ζητούν άμεσα και επιτακτικά τη λύση τους”, κατέληξε ο δήμαρχος.

Έτοιμο το νομικό πρόσωπο ακόμη και ο τίτλος

Ο Δήμος είναι έτοιμος έχει τη μορφή του νομικού προσώπου, έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους ρουκεταζήδες για τα βήματα τα οποία θα ακολουθηθούν, ενδεχόμενα με τη μορφή ενός συνεταιρισμού να υπάρξει αυτό το Νομικό Πρόσωπο."Περιμένουμε οπωσδήποτε τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα μας λύσει τα χέρια για να προχωρήσει το νομικό πρόσωπο που θα γίνει υπεύθυνο για το κομμάτι του ρουκετοπόλεμου" είπε χαρακτηριστικά αποκαλύπτοντας πως προτεινόμενο όνομα είναι το 'Χειροποίητες παραδοσιακές ρουκέτες Βροντάδου Χίου".

Στόχος η αειφορία του εθίμου

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο εστιάζει την προβληματική κατάσταση στην οποία περιήλθε το έθιμο, είναι η υπερβολή. Ο δήμαρχος υποστηρίζει πως μόνο όταν το έθιμο παραμείνει στον Βροντάδο, και σε λογικούς αριθμούς ρουκετών απαλλαγμένο από φαντασμαγορία κι υπερβολή θα μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει. "Είναι θέμα που αφορά την τοπική κοινωνία του Βροντάδου. Έτσι πρέπει να μείνει, να έχει την αυθεντικότητα που αρμόζει στο έθιμο, απαλλαγμένο από ψεύτικα φαντασμαγορικά πράγματα. Να κρατήσει τις καρδιές των ανθρώπων και των κατοίκων της περιοχής"

// Είναι θέμα που αφορά την τοπική κοινωνία του Βροντάδου. Έτσι πρέπει να μείνει, να έχει την αυθεντικότητα που αρμόζει στο έθιμο, απαλλαγμένο από ψεύτικα φαντασμαγορικά πράγματα . //

Και πίσω από τις πόρτες

Χωρίς να αναφερθεί ευθέως και να κατονομάσει πρόσωπα και πράγματα, μίλησε για υπερβάλλον ζήλο της Αστυνομίας, με πιέσεις που προέρχονταν από ανθρώπους με υψηλές γνωριμίες, για συμφωνίες που γίνονταν κατά το παρελθόν και που δεν γίνεται να ισχύουν σήμερα και για το πόσο η οικονομική κρίση μεταβάλλει τα όρια και τις ανοχές και αντοχές των περιοίκων. «Είναι έκθετο το έθιμο στην τυχαιότητα όποιου πολίτη θελήσει να ασκήσει με τον πιο πιεστικό τρόπο τα δικαιώματα που απορρέουν από τη νομοθεσία. Το είχαν κάνει και πέρσι το έκανε με διαφορετικό τρόπο φέτος μια ομάδα συμπολιτών μας ώστε να φέρει το σταμάτημα. Η Αστυνομία ήταν απολύτως σαφής και άτεγκτη σε αυτό το ζήτημα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το πώς εφέτος συγκεκριμένα είχε όλη την κυβερνητική κάλυψη που χρειάζονταν για να εφαρμόσει αυστηρότατα τον νόμο, ενώ στα υπόλοιπα πράγματα της καθημερινότητας βλέπουμε να έχει ατονήσει ιδιαίτερα. Και δεν το λέω ως μομφή για την αστυνομία της Χίου ... Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε ούτε στο πόσο θα λειανθούν οι σχέσεις μεταξύ μας και των συγκεκριμένων πολιτών, ούτε στο κατά πόσο ένας πίνει τον καφέ του γλυκό ή πικρό για να βασίζουμε ζητήματα τόσο σημαντικά πάνω σε άτυπες συμφωνίες και σε αυτά που είχαμε συνηθίσει κατά το παρελθόν να γίνονται».

Η ζημιά

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των επισκεπτών που πιθανά να διεκδικούν από τουριστικά γραφεία ή από άλλες επιχειρήσεις, ο δήμαρχος υποστήριξε πως όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται αλλά ακόμη δεν είναι σε θέση να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για το πως και αν θα υπάρχουν αποζημιώσεις. Παραδέχτηκε πως έχει πληγεί πολύ σοβαρά η αξιοπιστία ολόκληρου του νησιού, εντός κι εκτός συνόρων και πως αυτή την κατεύθυνση, της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της σωστής προβολής του εθίμου και της προετοιμασίας για μια άρτια οργάνωση θα πρέπει να κινηθεί ο νέος φορέας που θα συσταθεί αμέσως μετά τη νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση του εθίμου

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ