15.11.2012 8:43

Στην «πείνα» οι αγροτικοί γιατροί, σε νηστεία τα αγροτικά ιατρεία

Η ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Οι δραστικές  περικοπές των ιατρικών αμοιβών, οι παραιτήσεις των αγροτικών γιατρών επειδή εντάσσονται στη διαδικασία απόκτησης ειδικότητας, η άγονη τελευταία προκύρηξη κάλυψης των κενών θέσεων επειδή δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον  και  η επίσχεση εργασίας των γιατρών, που έληξε πριν από δέκα μέρες, έχουν αφήσει πολλά χωριά χωρίς αγροτικό γιατρό, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται εύκολα οι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι.
Αρκετά χωρία δεν καλύπτονται σχεδόν από τον Αύγουστο, ενώ σε άλλα τα ιατρεία υπολειτουργούν, χωρίς προς το παρόν να είναι ορατή η επίλυση του σοβαρού προβλήματος.
 
Κι απ’ την τσέπη τους
Με τη συγκατάθεση της διοίκησης του «Σκυλίτσειου» οι περισσότεροι από τούς αγροτικούς γιατρούς δε μετακινούνται από τις έδρες της περιοχής ευθύνης τους παρά μόνο για επείγουσες ιατρικές εξετάσεις, επειδή έχουν φύγει οι συνάδελφοι τους και δε μπορούν μόνοι τους να καλύψουν όλα τα χωριά.
Την κατάσταση έχει επιβαρύνει και το ότι στην τελευταία προκύρηξη δεν εκδήλωσε κανένας γιατρός ενδιαφέρον για την κάλυψη των κενών της Χίου, με αποτέλεσμα οι θέσεις να μείνουν κενές.  
 Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Π. Μπουμπάρης, δηλώνει ότι το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως όταν αλλάζουν οι αγροτικοί γιατροί ή όταν παίρνουν άδεια για να κάνουν την ειδικότητα τους και μέχρι να έλθει ο επόμενος.
 Παράλληλα όμως χαρακτηρίζει απόλυτα λογικό να μη μετακινείται ο γιατρός όταν υπάρχουν οργανικές ελλείψεις, που δεν επιτρέπουν να απουσιάζει από την έδρα του.
«Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται την περίοδο που μεσολαβεί από την προκύρηξη έως την κάλυψη των κενών θέσεων, γιατί η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Μέχρι να έλθει ο επόμενος προσπαθούμε να καλύπτουμε τα κενά με διάφορες εφεδρείες. Προκηρύσσουμε αμέσως την κάλυψη των θέσεων, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα».
Σημαντικός παράγοντας της επιλογής να μη μετακινούνται με τη συγκατάβαση της διοίκησης του Νοσοκομείου είναι και οι μεγάλες περικοπές στο μισθολόγιο τους, αφού, αν πληρώνουν ενοίκια και  τα καύσιμα, θα πρέπει να βάζουν και από την τσέπη τους για να επιβιώσουν.
 
Στην Ιωνία
Tο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους των οικισμών της δημοτικής ενότητας Ιωνίας οφείλεται στην παραίτηση για την απόκτηση ειδικότητας που δήλωσαν οι δύο από τους γιατρούς που εδρεύουν στα Νένητα και την Καλλιμασιά, με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι υπάρχοντες να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες των οικισμών της ευρύτερης περιοχής.
«Αυτοί που παραιτούνται θα συμπληρώσουν αργότερα το διάστημα που χρωστάνε, αλλά τώρα η απουσία τους μας δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα», συμπληρώνει ο υπεύθυνος των αγροτικών ιατρείων, Κ. Ορφανούδης.
Οι κάτοικοι των οικισμών που καλύπτονται από τα Νένητα και την Καλλιμασιά θα ταλαιπωρηθούν ακόμη για αρκετούς μήνες, αφού μετά την τελευταία αποτυχία κάλυψης των θέσεων, θα πρέπει να περιμένουν έως την επόμενη προκύρηξη σε τρείς μήνες, χωρίς να είναι σίγουρο και πάλι αν θα υποβληθεί ενδιαφέρον κάλυψης, αφού οι μηδαμινοί μισθοί δεν επιτρέπουν στους νέους γιατρούς να ζήσουν στην επαρχία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ