16.3.2015 10:24

Στην κόψη του ξυραφιού η λειτουργία της ιχθυόσκαλας

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΧΙΟΥ

Μία αναφορά ιδιώτη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών στάθηκε αρκετή για να αποκαλύψει τον «αμβισβητούμενο» τρόπο με τον οποίο λειτουργεί από το 2008 μέχρι και σήμερα η νέα Ιχθυόσκαλα Χίου.

Ρεπορτάζ: Παντελής Κ. Φύκαρης

Με έγγραφα που έχει  εξασφαλίσει ο «π» και δημοσιεύει σήμερα το Politischios.gr αποδεικνύεται  η αδιαφορία των αρχών γύρω από το ζήτημα της ορθής λειτουργίας της νέας Ιχθυόσκαλας, την ίδια ώρα που σήμερα Δευτέρα, η Δικαιοσύνη κάλεσε σε ανωμοτί κατάθεση τους νομοκτηνίατρους Α. Μπέκα – Τσαρούχα, Κ. Γανιάρη και Ι. Αμέντα προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα: γιατί ενώ γνώριζαν ότι η Ιχθυόσκαλα δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας και δεν έχει εναρμονιστεί με τις κείμενες διατάξεις, δεν επέβαλλαν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

«Δεν εξυπηρετεί τους βασικούς σκοπούς της»

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από διαφωνία μερίδας ψαράδων με τη διοίκηση της Ιχθυόσκαλας  για το ωράριο λειτουργίας της. Αυτή η αντιπαράθεση οδήγησε σε ακόμα μία διαφωνία για το αν τελικά αυτή μπορεί να εισπράττει τα ανάλογα τέλη  της πώλησης ψαριών από τη στιγμή που πρώτον δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας και δεύτερον δεν πληροί τα κριτήρια που θέτουν οι κείμενες διατάξεις.

«Η κατάσταση με την Ιχθυόσκαλα έχει ξεφύγει. Έχει φθάσει σε σημείο που πλέον δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε. Πρώτον δεν έχει άδεια λειτουργίας, δεύτερον τα άτυπα ωράρια που έχουν επιβληθεί δηλαδή 20:00 – 22:00 και 06:00 έως 10:00, δεν εξυπηρετούν κανέναν. Σημειωτέο ότι οι υπόλοιπες 10 ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα έχουν σχεδόν 24ωρη λειτουργία. Και φυσικά το πλέον σημαντικό ζήτημα που αγγίζει και τους καταναλωτές είναι ότι οι έλεγχοι  έχουν σταματήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια», αναφέρουν επαγγελματίες αλιείς στον «π».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους, η πλειονότητα των αλιέων που χρησιμοποιούν μεθόδους ψαρέματος όπως οι βάρκες και τα παραγάδια δεν  προσκομίζουν τα αλιεύματα στην Ιχθυόσκαλα με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός καθώς δεν πληρώνουν τα προβλεπόμενα τέλη.

Όλοι γνώριζαν την αλήθεια

Η σειρά εγγράφων που έχει στην κατοχή του ο «π», από τη μία αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα του τρόπου λειτουργίας της νέας Ιχθυόσκαλας και από την άλλη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σε οποιονδήποτε βρίσκεται ή βρισκόταν σε θέση ευθύνης να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε. Ήδη από τις 4/6/2008 η τότε αναπληρώτρια διευθύντρια της Κτηνιατρικής Χίου Α. Μπέκα με έγγραφό της προς την Ιχθυόσκαλα παρακαλεί για τις ενέργειες της τελευταίας σε ότι αφορά στις απαραίτητες ενέργειες για μυοκτονία και παροχής πόσιμου νερού.

«Θα βρεθούμε εκτεθειμένοι απέναντι στη δικαιοσύνη»

Τη σκυτάλη από την Α. Μπέκα παίρνει ο Ι. Αμέντας που από την 1η Ιουνίου 2012 μέχρι και σήμερα ξεκίνησε σειρά αλληλογραφίας με τη διοίκηση της Ιχθυόσκαλας, την Π.Ε. Χίου αλλά και το Λιμεναρχείο, μέσα από την οποία επισημαίνει ότι αυτή δραστηριοποιείται χωρίς άδεια λειτουργίας παρά τις συνεχείς συστάσεις της Κτηνιατρικής.

Μάλιστα σε εμπιστευτικό έγγραφο που απέστειλε ο ίδιος στις 13/11/2012 με αποδέκτη τον τότε αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ιχθυόσκαλα λειτουργεί χωρίς άδεια και τον σχετικό κωδικό που πρέπει να δοθεί από το Υπουργείο. Βεβαίως δεν φαίνεται και στη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου ως επίσημα καταχωρημένη.  Η υπηρεσία μας ενεργεί, συνεπώς, σε παράνομο χώρο και εισπράττει παράνομα τέλη. Εάν συμβεί το παραμικρό και οδηγηθούν τα πράγματα στη δικαιοσύνη, πιθανά και η υπηρεσία, αλλά και κατ’ επέκταση όλοι θα βρεθούμε εκτεθειμένοι».

Χωρίς έλεγχο από το 2013

Εξίσου σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το έγγραφο εσωτερικής αλληλογραφίας που απέστειλε ο Ι. Αμέντας  στον τότε Αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη αλλά και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χίου στο οποίο επισημαίνει ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για συμμόρφωση η Ιχθυόσκαλα δεν έχει ανταποκριθεί ενώ αυτολεξεί σημειώνει ότι  το Τμήμα Κτηνιατρικής σταμάτησε τους ελέγχους στα αλιεύματα από την 1η Φεβρουαρίου 2013.

Διευκρινήσεις ζητά το Λιμενικό

Επικουρικά των παραπάνω στοιχείων λειτουργεί και το έγγραφο που απέστειλε το Λιμεναρχείο Χίου προς το Αρχηγείο του Λιμενικού μέσα από το οποίο επιβεβαιώνοντας, ότι η Ιχθυόσκαλα δραστηριοποιείται χωρίς άδεια λειτουργίας ζητά διευκρινήσεις για το αν έχει το δικαίωμα ελέγχων και επιβολής προστίμων σε μία εγκατάσταση που λειτουργεί μόνο με την άδεια ίδρυσης.

Η παρέμβαση πάντως της δικαιοσύνης αποδεικνύεται ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να διαλευκανθεί το τοπίο. Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα είναι δύο: Οι  τοπικές αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν ότι η Ιχθυόσκαλα θα πρέπει να κλείσει και να ανοίξει εκ νέου πληρώντας όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις ή τελικά 11 χρόνια μετά τη λειτουργία της θα πρέπει να οριστικά να κλείσει και η τοπική ιχθυαγορά να βαδίσει στα πρότυπα των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου όπου η λειτουργία ρυθμίζεται με κανόνες της ίδιας της αγοράς και οι κτηνιατρικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται από κτηνίατρο που πληρώνουν οι ίδιοι οι αλιείς.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ