6.4.2016 14:37

Στην Αθήνα... γνωρίζουν καλύτερα;

Σταυρόλεξο για λύτες με ατσάλινα νεύρα αποτελεί η επίλυση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος στη Χίο. Η απουσία κεντρικού σχεδιασμού σε συνάρτηση με τον διασκορπισμό των μεταναστών σε ΒΙ.ΑΛ., λιμάνι και Σούδα τεστάρουν τις αντοχές φορέων και κοινωνίας, καθώς οι ισορροπίες φαίνεται ότι εξαρτώνται πλέον από μία λεπτή κλωστή.

Το μπέρδεμα, οι λίστες και το άσυλο

Ενώ σε κεντρικό επίπεδο στελέχη της Κυβέρνησης διατείνονταν ότι η κατάσταση στη Χίο παραμένει διαχειρίσιμη, η πραγματικότητα ήρθε να τους διαψεύσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Η πολυδιαφημιζόμενη επαναπροώθηση και σε τοπικό επίπεδο σκόνταψε στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων ασύλου με αποτέλεσμα η Αστυνομία να αδυνατεί να βρει μετανάστες για απέλαση προς το Δικελί.

Το σκηνικό ήρθε να συμπληρώσει και η είδηση ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν που βρίσκονται όλα τα άτομα που περιλαμβάνονταν στη λίστα για επαναπροώθηση στην Τουρκία. Η αρχική λίστα αποτελούταν από 250 ονόματα μεταναστών. Όμως μετά την «εξέγερση» της Παρασκευής πολλά από αυτά τα άτομα διασκορπίστηκαν ανάμεσα στη ΒΙ.ΑΛ., στο λιμάνι και στη Σούδα δυσκολεύοντας το έργο των αρχών.

Παρά τις διαψεύσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και «πηγών» της ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν υφίσταται θέμα εντοπισμού των μεταναστών, και πάλι η επικαιρότητα ήρθε να επιβεβαιώσει την παρουσία του προβλήματος.

Το μεσημέρι της Τρίτης, στέλεχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, επιβεβαίωσε στον «π» ότι μετανάστες από τον χώρο της Σούδας, μεταφέρονται στο κτίριο της Α.Δ. Χίου και στη ΒΙ.ΑΛ. προκειμένου να διαπιστωθεί πρώτον η ταυτότητά τους και δεύτερον αν βρίσκονται στη λίστα προς απέλαση.

«Δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε όλα τα άτομα αν προηγουμένως δεν επιστρέψουν πίσω στη ΒΙ.ΑΛ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Κι όλα αυτά, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να συντονίσει τις οριακές καταστάσεις που διαμορφώνονται στο νησί δια μέσου εκπροσώπων των υπουργείων, νομικών συμβούλων και πλείστων άλλων....

Προσπάθειες για νέα λίστα

Οι πιέσεις πάντως που δέχθηκε η Αστυνομία για συνέχιση της διαδικασίας επαναπροώθησης, είχαν ως αποτέλεσμα τη σύνταξη νέας λίστας μεταναστών, τα οποία θα επιστρέψουν στο Δικελί, εκτός απροόπτου το πρωί της Παρασκευής με το πλοίο Erturk.

Τα αιτήματα για άσυλο έχουν ξεπεράσει τα 950, όταν στο νησί παραμένουν  πάνω από 1800 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ