9.3.2016 19:20

Στην «αγκαλιά» της Κιβωτού Αιγαίου τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Έζησαν την φρίκη του πολέμου σε πολύ μικρή ηλικία, πολλά εξ αυτών έμειναν ορφανά και η διαφυγή σε άλλες ασφαλέστερες χώρες αποτέλεσε μονόδρομο. Περπάτησαν  χιλιόμετρα και όσα κατόρθωσαν να επιζήσουν από τις κακουχίες ,μπήκαν στη βάρκα της ελπίδας και κατέληξαν στο νησί μας.  Με τον φόβο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους απολαμβάνουν αρχικά την φροντίδα των ακούραστων εθελοντών και εν συνεχεία η Κιβωτός του Κόσμου ανοίγει την αγκαλιά της και φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της όλα τα ασυνόδευτα παιδιά. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Κιβωτού Αιγαίου Νίκο Τάγαρη η διάρκεια παραμονής τους στο νησί δεν ξεπερνά τις 2 εβδομάδες. « Έχουμε υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο Εξωτερικών για βραχεία φιλοξενία όλων των ασυνόδευτων παιδιών στην Κιβωτό.  Προτού έρθουν σε εμάς υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εν συνεχεία ανεξαρτήτου ηλικίας, μένουν στις εγκαταστάσεις μας», δηλώνει στον «π» ο Νίκος Τάγαρης.

Τα παιδιά απολαμβάνουν την θαλπωρή και την ζεστασιά που τους προσφέρουν οι εθελοντές της Κιβωτού ενώ παράλληλα συνοδεύονται και από εθελοντή μεταφραστή για να διευκολύνεται η επικοινωνία τους. «Τα περισσότερα ασυνόδευτα είναι έφηβοι ηλικίας 15-16 ετών τα οποία συμμετέχουν κανονικά στις δραστηριότητες και τα προγράμματα της Κιβωτού. Η περίοδος διαμονής τους εξαρτάται από το πότε θα βρεθεί οργανισμός στην Αθήνα για να τα φιλοξενήσει», ανέφερε ο Νίκος Τάγαρης, επισημαίνοντας ότι η Κιβωτός έχει ανάγκη από προμήθειες τροφίμων αφού τα παιδιά αυξάνονται και τα αποθέματα δεν επαρκούν.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ