26.2.2014 11:39

Στη Σμύρνη του σήμερα

Αν οι γείτονες έχουν εντάξει τα τελευταία χρόνια τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στις προτιμήσεις τους, για τις τουριστικές τους εξορμήσεις, διατυπώνοντας τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, τότε η έστω και μικρή, κοινότητα των ομογενών της απέναντι ακτής, δεν έχει παρά ενθουσιώδη λόγια και ευχάριστες εντυπώσεις να διατυπώσει για τη Λέσβο και ιδίως για την Χίο, την τόσο κοντινή σαν νησί της πατρίδας.
«Ίσως είναι υπερβολή, να αυτοχαρακτηριζόμαστε κοινότητα οι Έλληνες της Σμύρνης, αφού δεν ξεπερνάμε τις πενήντα ψυχές», διευκρινίζει η κ. Ιωάννα Σαμουηλίδου, ρωμιά της Πόλης εκ καταγωγής, κάτοικος Σμύρνης τα τελευταία χρόνια και από τα κορυφαία διοικητικά στελέχη του εκεί Προξενείου μας.
Η κουβέντα μας βέβαια δεν εστίασε σε υπηρεσιακά θέματα, σε εμπορικές ανταλλαγές ή έστω προοπτικές συνεργασίας ενδιαφερομένω απ’ εδώ κι από κει, αφού αρμόδιο είναι το εμπορικό τμήμα της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, όμως η κ. Σαμουηλίδου κατέθεσε την άποψή της, όσον αφορά τις προθέσεις των Τούρκων συμπολιτών της στη ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, αλλά και των ομογενών της πρωτεύουσας της Ιωνίας, στρατιωτικών κυρίως στο ΝΑΤΟ, υπαλλήλων του προξενείου και ελαχίστων μεμονωμένων.
Άλλωστε έχει την ικανότητα, όπως διαπιστώσαμε και την δυνατότητα, ως σύζυγος «ενός ζωντανού μύθου της Σμύρνης», του κ. Hakan Taskiran, παλαιοβιβλιοπώλη στην κεντρική πλατεία της πόλης, Konak και συνδετικού κρίκου του παρελθόντος της με τη σύγχρονη μεγαλούπολη, που αποτελεί και το ευρωπαϊκό πρόσωπο της Τουρκίας.

Με πολλούς φίλους

Η ίδια, η οικογένειά της και όλοι αυτοί οι Έλληνες, αισθάνονται πολύ οικεία στη Σμύρνη, έστω κι αν εκείνη γεννήθηκε, γαλουχήθηκε και μεγάλωσε στην μαγευτική γοητεία της πάντα κοσμοπολίτικης Κωνσταντινούπολης. Ο λόγος είναι απλός, η Χίος είναι τόσο κοντά και δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας, ότι βρίσκονται δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από ένα πανέμορφο νησί για μικρές χρονικά ψυχαγωγικές αποδράσεις ή και για πολυήμερες χαλαρωτικές διακοπές.
Εξαιρετικές παραλίες, προσηνής χαρακτήρας των κατοίκων, θαυμάσιο και σε καλές τιμές φαγητό, κρασί με ιστορία,  άπειρα και μοναδικά αξιοθέατα, μνημεία και φυσική καλλονή, συνθέτουν ένα τόπο, τόσο κοντά στην μόνιμη κατοικία τους, που σε κάθε ευκαιρία φροντίζουν να επισκέπτονται ξανά και ξανά. 
Έτσι δεν είναι καθόλου περίεργο, απεναντίας μάλιστα, ώστε εκείνοι και οι δικοί της άνθρωποι να έχουν πολλούς χιώτες φίλους και να διατηρούν μαζί τους συχνή και θερμή επαφή.
Με βάση όλα αυτά δεν είναι καθόλου απίθανο το προσεχές εορταστικό τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας να βρίσκεται κοντά μας, αφού η πλούσια λαϊκή παράδοση και τα έθιμα των ημερών είναι τόσο έντονα στη Χίο και τόσο δελεαστική ψυχαγωγία για ντόπιους και επισκέπτες.
Επιπρόσθετα, όσον αφορά την κ. Σαμουηλίδου, πρόκειται για τη μεταφράστρια στα τουρκικά του έργου του Γ. Μακριδάκη «Ενάμισης τενεκές», που σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην αγορά βιβλίου της Τουρκίας.

Προσοχή στις τιμές

Η Χίος γεωγραφικά είναι ο σύνδεσμος με την πατρίδα, λόγω απόστασης, αλλά βέβαια όπως έχουν επισημάνει και οι στατιστικές παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους εκ Τουρκίας παραθεριστές.
«Προσοχή στις τιμές, ιδίως στη διατροφή και τις υπηρεσίες» συμβουλεύει η Ι. Σαμουηλίδου, προτρέποντάς μας να συνυπολογίσουμε την τουρκική οικονομική πραγματικότητα, όταν σήμερα η τουρκική λίρα έχει κατρακυλήσει μόλις στο 1/3 του ευρωπαϊκού νομίσματος.
«Ο αριθμός των επισκεπτών των ελληνικών νησιών και ιδίως της Χίου από την Τουρκία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τον περασμένο χρόνο και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις θα εκτοξευθεί το 2014, αρκεί να προσέξετε ώστε να είστε οικονομικά προσιτοί», επαναλαμβάνει η καλή φίλη της Χίου.
«Κοντολογίς η Χίος είναι ένας τόπος που αγαπάμε και ως εκ τούτου είναι πολλαπλή χαρά για μας να την επιλέγουν όλο και περισσότεροι από τη Σμύρνη, την Πόλη και την Τουρκία γενικότερα σαν τουριστικό προορισμό» ολοκλήρωσε τη συνομιλία μας, με την ευχή της ταχείας αντάμωσης στο νησί της μαστίχας.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ