8.3.2016 9:17

Στη Σμύρνη ο Αλ. Τσίπρας για το συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Στη Σμύρνη, όπου θα συνέλθει το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από δέκα υπουργούς.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα θα περιλαμβάνει κυρίως ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και σε ό,τι αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.

Το Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Ε.Ε. - Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω θέματα σχετικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και κυρίως, θα τεθεί από ελληνικής πλευράς το θέμα της εφαρμογής αλλά και της επιτάχυνσης των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μ. Ρούτε, για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ρούτε έχει χαρακτηρίσει ιδιαίτερα σημαντική την συνάντηση της Σμύρνης και μάλιστα έχει τονίσει τον Έλληνα ομόλογό του ότι στην συνάντηση αυτή εκπροσωπεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε..

Στην κυβερνητική αντιπροσωπία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί:

1. Γ. Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

2. Ν. Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών

3. Π. Σκουρλέτης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

4. Θ. Δρίτσας, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

5. Ν. Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη

6. Γ. Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

7. Ε. Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού

8. Ο. Γεροβασίλη, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος

9. Γ. Αμανατίδης, υφυπουργός Εξωτερικών

10. Δ. Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών.

πηγη: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ