29.7.2015 10:52

Στη μάχη της διάσωσης και τα αλιευτικά

ΑΠΟ ΨΑΡΟΤΡΑΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ

Σε ένα θαύμα πλέον προσβλέπουν οι Λιμενικοί Υπάλληλοι που καθημερινά καλούνται να διαχειριστούν έναν δυσανάλογο με τη δύναμή τους αριθμό μεταναστών. Τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι, περιέγραψε στον «π» η εκπρόσωπος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Χίου- Σάμου Δ. Πυριανιάν, λέγοντας ότι πλέον λόγω της έλλειψης μέσων οι Λιμενικοί καλούνται να διασώσουν εκατοντάδες ψυχές με κάθε τρόπο.

Από απλές βάρκες μέχρι και βοηθητικά ιχθυοκαλλιεργειών οι λιμενικοί τόσο των Καρδαμύλων όσο και των Οινουσσών ζητούν καθημερινά βοήθεια από τους απλούς ψαράδες καθώς τα πλωτά του Λιμενικού είναι δύσκολο να προσεγγίσουν στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Τα πράγματα όπως είπε η ίδια, χειροτέρεψαν από την προηγούμενη εβδομάδα μετά το ατύχημα με το κρουαζιερόπλοιο οπότε το ένα από τα δύο πλωτά του Λιμεναρχείου αποσύρθηκε προσωρινά για επισκευή.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στα Καρδάμυλα και στις Οινούσσες όπου οι βάρκες πέφτουν πάνω στα βράχια, έπειτα οι μετανάστες διασκορπίζονται από φόβο και το πλωτό μας δεν μπορεί να προσεγγίσει την περιοχή. Τότε χρησιμοποιούμε τους ψαράδες, ή τα βοηθητικά των ιχθυοκαλλιεργειών», ανέφερε η ίδια.

Όπως εξήγησε στον «π» η κ. Πυριανιάν  η κατάσταση παραμένει μη διαχειρίσιμη καθώς ο όγκος των ανθρώπων που καθημερινά καταλήγουν στα παράλια της Χίου δεν μπορεί να καταστεί διαχειρίσιμος εντός του προβλεπόμενου ωραρίου.

«Αυτό μας οδηγεί στο να δουλεύουμε μερόνυχτα ολόκληρα, χωρίς άδειες ή ρεπό και να καταπονούμαστε από κάθε άποψη», σημείωσε η ίδια.

Παρά πάντως τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σε Χίο και Λέσβο και παρά την απόφαση του Υπουργείου για ενίσχυση του Λιμεναρχείου με 14 άτομα, οι υποσχέσεις εν τέλει αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει ενίσχυση από προσωπικό. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ