25.6.2015 18:29

Στη Βουλή τα αιτήματα του Αλιευτικού Συλλόγου Χίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, σχετικά με τα αιτήματα του Ενιαίου Αλιευτικού Συλλόγου Χίου κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης.

Σε πρόσφατο αίτημά του ο Αλιευτικό Σύλλογος Χίου σημείωνε ότι αρκετοί εκ των πλοιοκτητών έχουν επανειλημμένα εκφράσει το ερώτημα χρήση διαφόρων τύπων διχτυών και ειδικότερα εάν είναι εφικτή η τοποθέτηση στις μηχανότρατες διχτυών με ρομβοειδή μάτια 40mm ή με μάτια διαστάσεων 50 mm αφού τα πρώτα δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι πολλοί πλοιοκτήτες τα προηγούμενα χρόνια κατέθεσαν αίτημα αντικατάστασης των διχτυών τους με δίχτυα 50mm τα οποία είτε έμειναν αναπάντητα είτε απορρίφθηκαν χωρίς ουσιαστική αιτιολογία.

Όπως αναφέρει στο ερώτημά του ο κ. Μηταράκης σε κομβικό στοιχείο για την περάτωση της αβεβαιότητας των αλιέων μας για το νέο καθεστώς και για την ομοιόμορφη εφαρμογή του Κανονισμού στο σύνολο της επικράτειας, αναδεικνύεται η έρευνα που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2014 από την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ.  Και αυτό διότι ανάμεσα στα αντικείμενα της εν λόγω μελέτης εντάσσεται και η επιλεκτικότητα ή μη του 40μμ ρομβοειδούς ματιού από τις τράτες βυθού.

Κατόπιν των ανωτέρω ο Ν. Μηταράκης ρωτάει τον Π. Λαφαζάνη:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εν λόγω μελέτη που έχει ανατεθεί στο ΕΛΚΕΘΕ;

2. Ποια είναι η εκτιμώμενη ημερομηνία περάτωσης της μελέτης.

3. Ποιες θα είναι οι από πλευράς κυβέρνησης ενέργειες για τον συντονισμό και την ενημέρωση των αρμόδιων λιμενικών αρχών προκειμένου ταυτόσημες υποθέσεις που σχετίζονται με τη μορφή και το εύρος της τράτας βυθού να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλη την ελληνική επικράτεια;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ