6.10.2016 19:02

Στη Βουλή το πρωτοσέλιδο του "π" γιατη ΒΙΑΛ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης αναφορικά με το κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ στη Χίο και τις συνθήκες λειτουργίας του. Ο βουλευτής της ΝΔ έχοντας στα χέρια του την έκθεση του ελεγκτή του Δήμου Χίου, όπως τη δημοσίευσε ο "π", αναφέρει: " Σειρά ελλείψεων που εκθέτουν τους συμβασιούχους, τους μόνιμους υπαλλήλους στο κέντρο κράτησης μεταναστών της ΒΙ.ΑΛ αλλά και τους πρόσφυγες σε σοβαρούς κινδύνους αποτυπώνει έκθεση του Τεχνικού Ασφαλείας του Δήμου Χίου. Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν επίσης τις καταγγελίες που επανειλημμένα έχουν γίνει και αναφέρουν ότι το πρώην εργοστάσιο, για τη διαμόρφωση του οποίου το ελληνικό κράτος έδωσε πάνω από 2 εκ. ευρώ, παραμένει ένας χώρος που δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας και υγιεινής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης Χίου», που έφερε στο φως τη σχετική έκθεση, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρόσβεσης, ούτε και έκθεση μελέτης πυρόσβεσης και ότι «κατά την αυτοψία στον χώρο διαπιστώθηκε έλλειψη πυροσβεστικών μέσων σχεδόν στο σύνολο της επιφάνειας του κτιρίου (!) όπως και φωτιστικών εξόδων κινδύνου».

Παράλληλα, στην ίδια αναφορά, επισημαίνονται και άλλες σοβαρές ελλείψεις όπως: «Η έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας όπως μάσκες μίας χρήσης και αντισηπτικών υγρών για την αποφυγή έκθεσης σε μολυσματικές επιφάνειες. Μη ικανός αριθμός αποχωρητηρίων στον στεγασμένο χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Δεν έχει γίνει προληπτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε ευρέως μεταδιδόμενες ασθένειες. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος παραβατικών συμπεριφορών απέναντι στους εργαζόμενους». Τέλος γίνεται λόγος για «ανεπαρκείς ασκήσεις του προσωπικού σε ότι αφορά την εκκένωση του χώρου».

Επειδή η αποκάλυψη για την έλλειψη πυροσβεστικών μέσων στη ΒΙΑΛ γίνεται λίγες εβδομάδες μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί από τη φωτιά το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου κράτησης μεταναστών".

Καταλήγοντας ο κ. Μηταράκης, ρωτά τον υπουργό:

Α) Σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί για να αντιμετωπίσει την έλλειψη πυροσβεστικών μέσων στο κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ;

Β) Πως σκοπεύει να καλύψει του υπαλλήλους στο κέντρο κράτησης από τους σοβαρούς κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένοι;

Γ) Γιατί επετράπη η λειτουργία του κέντρου κράτησης της ΒΙΑΛ από τη στιγμή που δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ