28.4.2014 11:15

Σ.Θεοδωράκης: Να καταλάβει η Ε.Ε. ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά

Στην ανάγκη μετάδοσης μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας που είναι εφικτή και πρεσβεύει «το Ποτάμι», η οποία σέβεται όλους τους πολίτες εξίσου και που μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Θράκης, αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την επίσκεψή του σήμερα στην Κομοτηνή.

Μιλώντας στη Λέσχη Κομοτηναίων και απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών, ο Σταύρος Θεοδωράκης εστίασε μεταξύ άλλων στις «άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν κάποιοι κάτοικοι του νομού».

«Έκανα μια μεγάλη βόλτα το πρωί με τα πόδια και πήγα σε ωραίες γειτονιές, πήγα όμως και σε πολύ άσχημες που είναι προσβολή για την πόλη. Ξέρετε πόσα εκατομμύρια των εκατομμυρίων έχουν δοθεί κατά καιρούς από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τους Ρομά; Που είναι αυτά τα λεφτά;» αναρωτήθηκε.

Κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια άσκησε έντονη κριτική στη συγκεντρωτική πολιτική των τελευταίων ετών που θέλει το Σύνταγμα το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων της χώρας. «Δεν μπορεί το κέντρο διανομής χρημάτων να είναι το Σύνταγμα, πρέπει να είναι η Περιφέρεια», τόνισε με νόημα.

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τη σχέση Κράτους - Εκκλησίας, απάντησε: «Σε μια ευρωπαϊκή χώρα, το Κράτος, δεν μπορεί να είναι ταυτόσημο με την Εκκλησία. Σεβόμαστε τη λειτουργία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά αυτά είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Οι εκκλησίες μπορούν να προσφέρουν πολλά στην κοινωνία, αρκεί και αυτές να συγκρουστούν με τη σειρά της με οπισθοδρομικές απόψεις».

Ερωτηθείς για την ανάγκη ή όχι φύλαξης των συνόρων είπε ότι πρέπει να καταλάβει η Ε.Ε. ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Όπως και το κόστος της φύλαξης αυτών των συνόρων πρέπει να βαραίνει την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι την ελληνική κοινωνία.

Σε άλλη ερώτηση για το αν η φύλαξη των συνόρων πρέπει να αφορά και τους μετανάστες απάντησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα και πρόσθεσε ότι προκαλεί εντύπωση η πρόσφατη θέση του ΣΥΡΙΖΑ «όχι στους τροχονόμους, όχι στη Σένγκεν, όχι στo Frondex».

«Είναι ανεύθυνο», είπε χαρακτηριστικά, «όταν στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες να λες "ανοιχτά σύνορα" ή να λες ότι το κόστος φύλαξης των συνόρων πρέπει να φορτωθεί στον ελληνικό λαό και όχι στo Frondex».

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, ο Σ. Θεοδωράκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του συλλόγου Ελπίδα του καταυλισμού του Δροσερού Σαμπιχά Σουλεϊμαν και συζήτησαν για τα προβλήματα των Ρομά.

Το απόγευμα ο Σ. Θεοδωράκης που συνοδεύεται από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Μαρία Δημητρίου και Νίκο Ορφανό, θα συναντηθεί με κατοίκους της Αλεξανδρούπολης.
πηγη: καθημερινη

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ