26.2.2016 9:46

Πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο

900 ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ 204 ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΗΔΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ

Την ανησυχία των τοπικών αρχών, προκαλεί η αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Με την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και τις 11 το πρωί της Παρασκευής το Λιμεναρχείο Χίου εντόπισε 14 λέμβους με πάνω από 900 μετανάστες σε όλη την ανατολική ακτογραμμή του νησιού.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας στο νησί βρίσκονται ήδη 204 άτομα που περιμένουν να αναχωρήσουν με τα πλοία της γραμμής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αφιχθέντες θα φιλοξενούνται στο νέο hotspot της ΒΙ.ΑΛ., στον χώρο προσωρινής διαμονής στη Σούδα ενώ αν οι συγκεκριμένοι χώροι γεμίσουν τότε θα χρησιμοποιηθεί το πλοίο Terajet που το πρωί της Παρασκευής προσέγγισε στο λιμάνι του νησιού.

Μεταθέτουν το πρόβλημα στα νησιά

Τη μετάθεση του προβλήματος στα νησιά προκειμένου να σταματήσουν οι εικόνες με απελπισμένους μετανάστες να περπατούν κατά μήκος των εθνικών οδών ή να κοιμούνται στο δρόμο, αποφάσισε η κυβέρνηση σε κλίμα πανικού χθες το απόγευμα μετά από ευρεία σύσκεψη, αποδεικνύοντας γι ακόμη μια φορά ότι στο προσφυγικό εξακολουθούμε να... αυτοσχεδιάζουμε.

Στα πλοία που εκτελούν δρομολόγια από τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από χθες δόθηκε εντολή να επιβιβάζουν μόνο τους μισούς από τους επιβάτες που μπορούν να μεταφέρουν. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να πλημμυρίσουν για μια ακόμη φορά τα ελληνικά νησιά από πρόσφυγες, μιας και οι ροές από την Τουρκία δεν έχουν σταματήσει στιγμή τα τελευταία 24ωρα.

Το σχέδιο θα εφαρμοστεί για το τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο «ώστε να δοθεί χρόνος για να διαμορφωθούν νέοι χώροι στο εσωτερικό της χώρας». Κατά τον ίδιο από την κατάσταση αυτή «δεν θα επιβαρυνθούν τα νησιά». Όπως αποκάλυψε ο κ. Δρίτσας η κυβέρνηση ζήτησε από τις ναυτιλιακές εταιρείες και τα τουριστικά πρακτορεία να μην εξαντλούν τα διαθέσιμα εισιτήρια ενώ στα σχέδια της είναι για τις επόμενες τρεις ημέρες να μετατρέψει σε «ξενοδοχεία» για μετανάστες τα τρία πλοία που έχουν ναυλωθεί ώστε να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ