28.3.2016 15:56

Στα κλειδιά το μυστικό

ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΧΙΟΥ

Λαβωμένος από τα χτυπήματα του χρόνου στέκει ο Ναός του Αγίου Ιακώβου στο κέντρο της πόλης, ένας ναός συνυφασμένος με τη σύγχρονη ιστορία του νησιού, αφού ξεκίνησε να ανοικοδομείται στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το κτίριο έστελνε τα προειδοποιητικά του σημάδια, ίχνη από υγρασία σε κάποια σημεία, οριζόντιες ρηγματώσεις και άλλες ενδείξεις, ήταν ικανές για να ενεργοποιήσουν τον ιερέα και να αναζητήσει την πηγή του... κακού.

 Σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Βουρνού- Μανωλιάδη που τυχαίνει να είναι και ενορίτες προχώρησαν σε διερευνητικές τομές στα κλειδιά του Ιερού ναού και από κει και μετά αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επισκευή ή και αντικατάσταση τους όπου θεωρούνταν απαραίτητο.

Το μυστικό στα... κλειδιά

"Προχωράμε σε συντήρηση βασικά, δεν θα ξαναχτίσουμε την εκκλησία, προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τα παλιά σίδερα και μετά προχωράμε σιγα σιγά σε ότι άλλο προκύψει

Υπάρχει πρόβλημα με τα κλειδιά και οι ελκυστήρες που είναι μέσα στην τοιχοποιία αφού αρκετά από αυτά είναι σκουριασμένα κι άλλα κομμένα με αποτέλεσμα αυτό να έχει επιπτώσεις στις αντοχές του κτιρίου" σημειώνει στον "π" ο Ιερέας του ναού,  Εμμανουήλ  Τζιώτης.

"Το έργο αφορά την επισκευή των όψεων του ναού. Αυτή η επισκευή είναι λιγάκι "βλέποντας και κάνοντας" με την έννοια ότι δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ελκυστήρες αλλά αντιμετωπίζεται ο καθένας κατά περίπτωση. Ανοίγουμε τα κλειδιά ένα ένα- και ή τα επισκευάζουμε ή τα αντικαθιστούμε. Επειδή είναι κρυμμένα δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα βρούμε. Η κατάσταση είναι λίγο χειρότερη από ότι την περιμέναμε" συνηγορεί με την άποψη του ιερέα και η αρχιτέκτονας Κ. Μανωλιάδη συμπληρώνοντας αναφορικά με τη φύση του έργου και την τεχνική που ακολουθείτε "είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια έχει βρεθεί  τρόπος να επισκευάζονται ή να αντικαθιστούνται τα κλειδιά με άλλα ανοξείδωτα και η τεχνική αυτή ακολουθείτε και σε  διατηρητέα μνημεία. Το  συνεργείο που εργάζεται στον Αγ. Ιάκωβο έχει μεγάλη πείρα".

Ο ναός

Η ανέγερση του Αγ. Ιακώβου ξεκίνησε το 1907 και δέκα χρόνια αργότερα τελείωσε το βασικό μέρος του ναού. Το 1935 περίπου ολοκληρώθηκαν τα καμπαναριά ενώ τα επιχρίσματα της εκκλησίας τελειοποιήθηκαν στη δεκαετία του ΄50.

"Η επισκευή δεν είναι επιφανειακή, είναι επισκευή που θα δώσει στο ναό πενήντα με εβδομήντα χρόνια ζωής, χωρίς να χρειαστεί να  γίνει αυτή η εκτεταμένη επισκευή στους ελκυστήρες. Τα εξωτερικά επιχρίσματα του ναού αντιθέτως είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση", συμπληρώνει η κ. Μανωλιάδη.

Βήμα- βήμα

Από τη βορεινή πλευρά ξεκίνησαν οι εργασίες και προχωρούν βήμα το βήμα ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Το σίγουρο είναι πως ο Αγ. Ιάκωβος με την ολοκλήρωση του θα αποκτήσει και πάλι την αίγλη και τη μεγαλοπρέπεια του ως μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες εκκλησίες της πόλης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ