10.2.2014 11:21

Στα χνάρια της «Μακριάς Στράτας» με κατάλληλο θεωρητικό πρόλογο

«Μόνο όταν περπατήσεις έναν τόπο μπορεί να πεις ότι τον γνωρίζεις».

Τη συνδυαστική γνώση απ’ τις σελίδες των βιβλίων και την επί τόπου παρατήρηση προτείνει ως εχέγγυο γνωριμίας με τον τόπο μας η Βιβλιοθήκη Κοραή, σε μια ακόμη εξωστρεφή πρωτοβουλία της. Με τη συμπαράσταση του Γιώργου Χαλάτση προωθεί και υποστηρίζει τις περιπατητικές διαδρομές σε άγνωρα για τους πολλούς μονοπάτια της παράδοσης, της Ιστορίας και του πολιτισμού, σαν γνώση, φιλοσοφία και τρόπο ζωής στα πλαίσια δημιουργικής διεξόδου για όλους, μα κύρια τους νέους. Μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να αγγίξουμε την Τοπική Ιστορία, τις πηγές της, καθώς και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας.

Θεωρητικά

Η απαρχή των περιπατητικών προγραμμάτων υποστηρίζεται θεωρητικά με την εισήγηση του καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννη Πίκουλα,  στις 15 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 στη Βιβλιοθήκη. Ο εισηγητής θα επιχειρήσει να δώσει τις κύριες αρχές της χερσαίας επικοινωνίας στα βυζαντινά και νεότερα χρόνια, που διαφέρουν ριζικά από αυτές της αρχαιότητας και να τεκμηριώσει τη διάκριση  των όρων λιθόστρωτο-στράτα (μεσαιωνικοί και βυζαντινοί χρόνοι) και καλντερίμι (μεταβυζαντινοί χρόνοι-τουρκοκρατία).

Περιπατητικά

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου,  με την καθοδήγηση  των Γιάννη Πίκουλα και Γιώργου Χαλάτση  η Βιβλιοθήκη διοργανώνει πεζοπορική  πολιτιστική περιήγηση σε  τμήμα της «Μακριάς Στράτας» (περισσότερο γνωστής σαν παλιός τούρκικος δρόμος  Βολισσού). Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες ιστορικές διαδρομές της Χίου, η οποία θεωρείται από ειδικούς επιστήμονες, αλλά και από έμπειρους πεζοπόρους, ένα από τα αξιολογότερα οδικά μνημεία της Ευρώπης. Εντυπωσιάζουν τα πολύ καλά διατηρημένα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και η δεξιοτεχνία των παλιών μαστόρων.

ΟΔΗΓΙΕΣ … ΧΡΗΣΕΩΣ

Για τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης, απαιτείται η γνωστοποίηση  από τους ενδιαφερόμενους του τρόπου μετακίνησής τους. Όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν με λεωφορείο που θα ξεκινήσει από τη Βιβλιοθήκη  στις   08:00,  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά την πεζοπορία, θα υπάρχει  μετάβαση στις Κηπουριές για φαγητό, στις ταβέρνες του χωριού,  για όσους το επιθυμούν.

Όσοι επιλέξουν μετακίνηση με τα αυτοκίνητά τους, θα πρέπει να βρίσκονται στον Άγ. Ισίδωρο του Πιτυούς στις  08:30 και να μεριμνήσουν για την επιστροφή τους  στην αφετηρία της διαδρομής.

Ο οδηγός  της  πεζοπορίας έχει τη δυνατότητα να μην επιτρέψει τη συμμετοχή  όσων δεν διαθέτουν το στοιχειώδη απαιτούμενο εξοπλισμό (παπούτσια πεζοπορίας, σακίδια πλάτης, νερό).

Δηλώσεις συμμετοχής στο  e-mail της Βιβλιοθήκης: info@koraeslibrary.gr  ή  στο τηλ. 22710-44246 μέχρι το μεσημέρι  της Πέμπτης 13/2/2014.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ