28.12.2015 11:41

Σωτήρες με... ιστιοπλοϊκό

ΣΤΗ ΧΙΟ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ "ΩΚΕΑΝΟΣ" ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΣΕΣΜΕ

Μία νέα διάσταση προσφοράς και έμπρακτης αλληλεγγύης δίνει το 7μελές πλήρωμα του σκάφους "Ωκεανός" που εδώ και μερικές ημέρες βρίσκεται στη Χίο προκειμένου σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές να συνεισφέρουν στο έργο της έρευνας και διάσωσης προσφύγων για τουλάχιστον ένα μήνα.

Όπως εξήγησε ο skipper της αποστολής Ηλίας Κουτσούμπας η ιδέα προέκυψε όταν το καλοκαίρι ταξίδεψαν στα Δωδεκάνησα όπου και αποτύπωσαν την κατάσταση με τους πρόσφυγες.

"Είδαμε ανθρώπους να κινδυνεύουν, να βγαίνουν στις παραλίες βρεγμένοι και να περνούν από μπροστά μας με τις λέμβους. Μέσα στην θάλασσα όσο δουλεύαμε βρίσκαμε σωσίβια, βουλιαγμένες λέμβους. Σύντομα ευαισθητοποιηθήκαμε πάνω στο ζήτημα. Ξέρεις, όταν είσαι στην θάλασσα και τα βλέπεις όλα αυτά νιώθεις ότι αυτό το πράγμα που για εσένα είναι ευχάριστο ή τέλος πάντων σου δίνει ψωμί να τρως, για κάποιους άλλους γίνεται κόλαση", ανέφερε ο ίδιος.

Αφού τελείωσε η τουριστική σεζόν και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις αποφάσισαν να κινητοποιηθούν. «Βρήκαμε το σκάφος από τον Δημήτρη Τιμόλογο τον ιδιοκτήτη του που το διέθεσε ευχαρίστως και χωρίς δεύτερη σκέψη. Πρόκειται για ένα ιστιοπλοϊκό 14 μέτρων. Στην πορεία βρέθηκαν και οι κατάλληλοι άνθρωποι που είχαν όρεξη και ήθελαν να βοηθήσουν. Η ομάδα αποτελείται από εμένα, κάποιους ακόμα skipper που θα έρθουν στην πορεία, από έναν ναυαγοσώστη, έναν διασώστη-εθελοντή ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και γνώση, από έναν ακόμα ιστιοπλόο και δύο κοπέλες που είναι μπαλαντέρ δηλαδή ξέρουν πρώτες βοήθειες, σωστικά κι έχουν εργαστεί στην θάλασσα σε σκάφη αναψυχής και μπορούν να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους μέσα στο σκάφος. Αναμένουμε και κάποιους γιατρούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα έρθουν απευθείας εκεί να μας βρουν», εξηγεί ο Ηλίας.

Η πρωτοβουλία και η ιδεά ξεκίνησε από την Κρήτη και στην πλειοψηφία τους τα μέλη της αποστολής είναι Κρητικοί. Έχουν την στήριξη του Ιστιοπλοικού Ομίλου Ηρακλείου σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας στον οποίο ανήκει το σκάφος, καθώς και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. «Η περιφέρεια Κρήτης μας στηρίζει ηθικά και γίνεται μία προσπάθεια να μπορέσουν να μας στηρίξουν οικονομικά. Όμως λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, επειδή δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καύσιμα όταν είναι εκτός Κρήτης αυτή την στιγμή γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση», λέει ο Ηλίας.

Για ποιο λόγο όμως επέλεξαν την Χίο; Όπως αναφέρει ο Ηλίας: «Ο αρχικός μας στόχος ήταν η Μυτιλήνη. Εκεί είχαμε έρθει σε επαφή με πάρα πολλές οργανώσεις και με ανθρώπους που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Όμως όταν ετοιμαζόμασταν να ξεκινήσουμε το ταξίδι μάθαμε ότι τις τελευταίες ημέρες η ροή είχε κοπεί. Οπότε αν πηγαίναμε θα ήμασταν άχρηστοι. Δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε κάτι. Υπάρχει πολύς κόσμος για βοήθεια οπότε εμείς θα περισσεύαμε. Κι αφού μιλήσαμε με αρκετούς ανθρώπους, η Χίος προέκυψε κάπως κατά λάθος. Στην Χίο βρέθηκαν κάποιοι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται και εθελοντικά που αυτοί μας έδωσαν κάποιες πληροφορίες μέσω εθελοντικών οργανώσεων και μας έφεραν σε επαφή με το λιμενικό».

Στο ερώτημα πόσο εύκολο είναι να γίνει διάσωση με ένα ιστιοπλοϊκό. Ο Ηλίας πιστεύει πως: «Το ιστιοπλοϊκό μειονεκτεί λίγο στην διάσωση, πλεονεκτεί όμως στην έρευνα» και εξηγεί τους λόγους: «Καταρχήν μπορείς να ζήσεις μέσα στο σκάφος. Το πλήρωμα να είναι άνετα μέσα να μην βρέχεται και οι συνθήκες διαβίωσης να είναι καλές. Μπορείς να ταξιδέψεις και με χοντρούς καιρούς όπως λέμε εμείς οι ιστιοπλόοι. Μέχρι και με 8 μποφόρ. Μπορείς να κάνεις έρευνα γιατί δεν έχεις πολύ θόρυβο οπότε μπορείς να ακούς καλά για εντοπισμό ναυαγών ειδικά τη νύχτα. Έχεις οικονομία στα καύσιμα γιατί έχουμε μικρές μηχανές και μπορείς να ταξιδεύεις στην ανοιχτή θάλασσα για πολλές ώρες, οπότε μπορείς να είσαι πολλές ώρες έξω. Είναι ένα πλωτό σπίτι και με βάρδιες το πλήρωμα μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς για εντοπισμό ναυαγών», ενώ παραδέχεται πως:

«Η διάσωση από το ιστιοπλοϊκό όταν ο καιρός είναι καλός είναι μια χαρά. Όταν η θάλασσα είναι πιο ταραγμένη, μειονεκτούμε. Αν όμως εμείς καταφέρουμε να είμαστε κοντά στο συμβάν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό άλλωστε έχουμε και τον ναυαγοσώστη μαζί. Ναι μεν μειονεκτεί όσο αφορά την διάσωση, όμως όταν έχεις 2-3 ναυαγοσώστες απάνω είναι μία κινητή ακτή. Μπορεί να βουτήξει και να πάει να σου φέρει τους ναυαγούς», καταλήγει ο Ηλίας.

Με πληροφορίες από Vice.com

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ