2.7.2014 19:47

SOS εκπέμπουν οι Χιώτες κτηνοτρόφοι

- «ΔΕΣΜΙΟΙ» ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 30 ΕΤΩΝ ΟΙ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ!

Τον κίνδυνο ο κλάδος της κτηνοτροφίας στη Χίο να περιέλθει σε πλήρη εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια κρούουν οι Χιώτες κτηνοτρόφοι στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη, ζητώντας να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα βόσκησης που αντιμετωπίζουν τα κοπάδια τους και προτείνοντας μάλιστα μια σειρά από προτάσεις.

«Βρείτε μας χώρους και μέλλον»

Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012 προκάλεσε όπως είναι γνωστό ραγδαία συρρίκνωση των βοσκοτόπων περιορίζοντας τους χώρους στους οποίους κινούνταν τα χιώτικα κοπάδια. Παράλληλα με την καταστροφή ήρθαν και οι αποφάσεις περί χαρακτηρισμού ως αναδασωτέων των μεγαλύτερων εκτάσεων της νότιας και κεντρικής Χίου, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τους χώρους βόσκησης. Όλα αυτά σταδιακά έφεραν σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους της Χίου που νιώθουν υπό... διωγμό, την ίδια ώρα που η παραγωγή τους έχει μειωθεί και τα λειτουργικά κόστη των κτηνοτροφικών μονάδων έχουν εκτιναχθεί.

« Συνέπεια της τεράστιας καταστροφής ήταν να καούν τα 2/4 των εκτάσεων που χρησιμεύουν ως χειμερινά βοσκοτόπια της Χίου, που κηρύχθηκαν στη συνέχεια αναδασωτέες εκτάσεις από τη Δ/νση Δασών Χίου. Η τακτική αυτή, δηλαδή να κηρύσσονται αναδασωτέες , όσες εκτάσεις πληττονται από πυρκαγιές, έχει μεν έδαφος στο νόμο, πλην και επειδή στη συνέχεια καμία άρση αναδασωτέου χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών δεν γίνεται  - ούτε όμως και αναδάσωση – έχει οδηγήσει στην δέσμευση σχεδόν όλων των προσφορών για την κτηνοτροφία εκτάσεων», αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον υπουργό οι Χιώτες κτηνοτρόφοι.

Στα όρια της νομιμότητας

Η έλλειψη βοσκοτόπων απόρροια της νομοθεσίας για τις αναδασώσεις, έχει οδηγήσει όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, πολλούς από αυτούς να κινούνται στα όρια της νομιμότητας όσον αφορά στη βόσκηση. «Όλοι μας έχουμε βρεθεί κατηγορούμενοι στα Ποινικά Δικαστήρια για παράνομη βοσκή ενός αναδασωτέων εκτάσεων, στις οποίες όμως εγκατασταθήκαμε μετά από συσκέψεις και κατ’ εντολήν των οργάνων του Δήμου (με παραχωρητήρια- βεβαιώσεις), πλην με το σύνολο σχεδόν των εκτάσεων του νησιού μας έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, είναι αδύνατη η αποφυγή της παράβασης αυτής. Μάλιστα επειδή ορισμένοι εξ ημών περιορίσαμε με πρόχειρα συρματοπλέγματα τους χώρους όπου μας υπέδειξε ο Δήμος να εγκατασταθούμε, οδηγηθήκαμε στον Ανακριτή με κατηγορίες για κακουργηματικές παραβάσεις, κινδυνεύοντας με πολυετείς ποινές κάθειρξης».

Με προτάσεις

Οι κτηνοτρόφοι για πρώτη φορά στοιχειοθετούν τις προτάσεις και τις ανάγκες τους για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Σε γενικές γραμμές, τα όσα αναφέρουν στην επιστολή τους εμπίπτουν στο φάσμα του εφικτού και θα ήταν λάθος εάν η πολιτεία δεν αξιολογούσε τις προτάσεις τους πέρα από τις αγκυλώσεις και τα κωλύματα που προβάλλει κάθε φορά η Δ/νση Δασών.

Οι κτηνοτρόφοι της Χίου ζητούν:

1.      Άρση των Παλαιών Αποφάσεων Αναδάσωσηςκάποιες εκ των οποίων ξεπερνούν την 30ετία! Η απελευθέρωσή τους δίνει ζωτικό χώρο δραστηριοποίησης των κοπαδιών.

2.      Εφαρμογή της παραγράφου 5 του άρθρου 46 του Ν. 998/1979 ώστε να τους χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων σε περιοχές που εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία, αλλά δεν αποτελούν δάση (είτε γιατί δεν είναι δάση κατά την κλασσική έννοια που όλοι γνωρίζουμε πλην με χαρακτηρισμούς της Δ/νσης Δασών δεν διατίθεντε ως βοσκότοποι).

3.      Την λήψη αδειών για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε νέους κτηνοτρόφους ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα επιδότησης νέων αγροτών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ