1.7.2016 12:39

Σοκ και δέος από τις απώλειες στις συντάξεις

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ψυχρολουσία και  ανησυχία έχει κυριεύσει τους συνταξιούχους, που φεύγουν με σκυμμένα κεφάλια από τις τράπεζες μετά από την είσπραξη των  συντάξεων του  ΙΚΑ και του δημοσίου. Τα προβλήματα πολλά, παράπονα περισσότερα, τα έξοδα αβάσταχτα, αλλά το χειρότερο, ίσως, είναι ότι δεν μπορούν  πλέον να ζήσουν  αξιοπρεπώς…

Μεγάλη μείωση

Ο ήπιος χαρακτήρας κάνει τους Χιώτες  να αντιδρούν σχεδόν στωικά, αλλά αναρωτιούνται έως που θα φτάσει ο οικονομικός και κοινωνικός ευτελισμός.

« Έπαιρνα 670 ευρώ σύνταξη και τώρα μου έδωσαν  370 ευρώ. Ήξερα ότι θα μειωθεί, αλλά δεν περίμενα τόσο πολύ. Αν πλήρωνα  ενοίκιο δεν θα μπορούσα να ζήσω», λέει συνταξιούχος έμπορος μπροστά στο τραπεζικό ΑΤΜ .

«Τη Δευτέρα θα πληρωθούμε τις επικουρικές και τότε θα δούμε το τελικό ποσόν που θα παίρνουμε, αλλά οι συντάξεις μας πάνε από το κακό στο χειρότερο. Είναι ήδη πολύ χαμηλές και τώρα γίνονται φιλοδώρημα. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα δεν τα βγάζουμε πέρα», τονίζει.

«Τα κόβουν από τους πιο φτωχούς, πρώτα μας πήγαν το οικογενειακό επίδομα  από 15.380 στα 11.000 ευρώ και μας σακάτεψαν. Τι μας απομένει, να χωρίσουν αντρόγυνα στα εβδομήντα τους για να μη χάσουν το ΕΚΑΣ; Να τρέξουν τώρα με τα λεφτά που μας κόβουν να σώσουν τους μεγάλους…», λέει αγανακτισμένος συνταξιούχος εργάτης.

Μας πετούν στη θάλασσα

Τη διαμαρτυρία συμπληρώνει και ένας άλλος συνταξιούχος, ο οποίος δεν θίγεται από αυτό το μέτρο, αλλά όπως λέει χαρακτηριστικά «καίγεται  η γούνα των ναυτικών και  δεν φτάνει η θάλασσα να τη σβήσει».

«Αν είχα τόσο χαμηλή σύνταξη δεν θα μπορούσα να ζήσω, αλλά και εγώ σαν συνταξιούχος καπετάνιος νοιώθω πολύ άσχημα, έπαιρνα 2.500  ευρώ σύνταξη και τώρα παίρνω 1200. Μας παρακρατούσαν πολλά και τώρα μας έχουν πετάξει στη θάλασσα».
Οι συνταξιούχοι  υπάλληλοι του δημοσίου, θα πληρωθούν σήμερα το επικουρικό.

«Το επικουρικό μας έχει μειωθεί ήδη σχεδόν 60%. Μετά από το εφάπαξ μας κόβουν κι’ αυτό,  δεν μας επιτρέπουν να ζούμε αξιοπρεπώς», λέει με παράπονο και έκδηλη ανησυχία κυρία συνταξιούχος  υπάλληλος της Νομαρχίας . 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ