25.4.2014 14:48

Σοβαρά ερωτηματικά για τη λειτουργία του Γηροκομείου

ΥΨΗΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ, ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ, ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ

Ως η κορυφή ενός υπερμεγέθους παγόβουνου εμφανίζεται η δέσμευση από τους προσωπικούς λογαριασμούς του νυν και της πρώην προέδρου του Γηροκομείου Χίου καταθέσεων τους για οφειλές του Ιδρύματος στο ΙΚΑ. Τα νέα στοιχεία μαρτυρούν ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού το κορυφαίο προνοιακό Ίδρυμα του νησιού, με ισχυρή πια την πιθανότητα να μην μπορεί να αντέξει τα βάρη, αν δεν μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο κι αν δεν γίνουν αποφασιστικές αλλαγές στον έλεγχο λειτουργίας του.

350.000 ευρώ!

Οι ασφαλιστικές οφειλές του Ιδρύματος στο ΙΚΑ έχουν υπερβεί τις 350.000 ευρώ κι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο όσο δεν είναι εφικτή μια ρύθμιση που θα πάψει να τοκίζει διαρκώς την πολύ υψηλή οφειλή.

Εντολή της σημερινής διοίκησης ήταν να πληρώνονται κανονικά οι τρέχουσες εισφορές αλλά η προσπάθεια διακανονισμού σκόνταψε στην απαίτηση του ΙΚΑ για προκαταβολή 30.000 ευρώ και μηνιαία δόση κοντά στις 15.000 ευρώ, ποσό που είναι αδύνατον να καταβάλλεται από το Γηροκομείο στις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Οι ασφαλιστικές εισφορές διογκώθηκαν γιατί μέριμνα της διεύθυνσης ήταν πρώτιστα η εξόφληση των αποδοχών του προσωπικού, οι δαπάνες για το οποίο πλησιάζουν τις 30.000 ευρώ μηνιαίως, με τις μέσες αποδοχές να είναι πολύ υψηλότερες της αγοράς.

Το απέρριψαν;

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι προ καιρού η διεύθυνση του Ιδρύματος δεν υπέβαλε πρόταση υπαγωγής του Ιδρύματος υπό κρατική διοίκηση, φοβούμενη ότι μια τέτοια ενέργεια θα έχει επίπτωση και στο μισθολόγιο του προσωπικού.

Αν μια τέτοια ενέργεια έγινε αβίαστα πρόκειται για σφάλμα ολκής, που θέτει ευθέως σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ίδιου του Ιδρύματος και καλείται η διοίκηση δημόσια να ξεκαθαρίσει αν κάτι τέτοιο συνέβη.

Το μαχαίρι στο κόκαλο

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γηροκομείο Χίου δεν είναι δυνατόν να θεραπευτεί με ημίμετρα. Η διοίκηση του, ο πρόεδρος της οποίας Δημ. Σαρρής πληρώνει προς το παρόν το βαρύτατο τίμημα ορισμού του σε μια άμισθη θέση, έχει την υποχρέωση να δημοσιοποίησει το μέγεθος του προβλήματος. Προηγουμένως να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα πείθουν τους ευεργέτες και δωρητές ότι καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας του Ιδρύματος, και τέλος να απευθυνθεί σε όλη τη Χιακή κοινωνία ζητώντας την απόδειξη, ακόμα πιο έντονα, της συμπαράστασης της. Τα πλήγματα που έχει δεχθεί από τη νεφελώδη διαχείριση του το Ίδρυμα είναι ήδη ισχυρά. Αν κλονιστεί η εμπιστοσύνη και του τελευταίου παράγοντα που μπορεί να το βοηθήσει, των δωρητών, πολύ σύντομα το Γηροκομείο θα είναι υποχρεωμένο να τερματίσει τη λειτουργία του. Τα μέλη της διοίκησης του έχουν ευθύνη να δείξουν το απαραίτητο ενδιαφέρον, να ελέγξουν και να μπήξουν το μαχαίρι στο κόκαλο. Κάθε μέρα που περνά η βιωσιμότητα του Ιδρύματος υπονομεύεται περισσότερο. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ