19.3.2014 13:38

«Σκέψου παγκόσμια – δράσε τοπικά

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ COMENIUS EDUGLOCAL

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την ένταξη και συμμετοχή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (Συγχρηματοδοτούμενη Πράξη) Comenius EDUGLOCAL, σε μια προσπάθεια ανταλλαγής και υιοθέτησης καλών πρακτικών.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Το EDUGLOCAL είναι ένα έργο που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή EACEA (Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού), στο πλαίσιο του προγράμματος «Δια Βίου Μάθηση - Comenius Πολυμερή σχέδια» (project n. 539887-LLP-1-2013-1-IT-COMENIUS-CMP Grant Agreement 2013 – 3078 – 001 / 001). Αποτελεί ένα από τα 34 εγκεκριμένα έργα, μεταξύ 274 σχεδίων που υποβλήθηκαν προς μελέτη και αυστηρή επιλογή προκειμένου να λάβει κοινοτική επιχορήγηση, ενώ -βάσει της αρχικής αίτησης- ως περίοδος υλοποίησης ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου 2013 έως 31η Οκτωβρίου 2015 (διετές).
ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Συντονιστής της δράσης είναι ο Ιταλικός Οργανισμός ProgettoMondo Mlal με συμμετοχή σε θέματα περιβαλλοντικού και κοινωνικού τοπικού ενδιαφέροντος (Βερόνα, Ιταλία). Οι εταίροι του EDUGLOCAL προέρχονται από 5 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες και δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά πεδία κοινωνικής και παιδαγωγικής, γεγονός που καθιστά τη συμμετοχή του καθενός εξίσου πολύτιμη και ιδιαίτερη. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν, το Consorzio degli Istituti Professionali (μια κοινοπραξία Ινστιτούτων Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης με έδρα το Σασουόλο της Ιταλίας), ο Οργανισμός Save the Children Romania με έμφαση στην ενημέρωση και την υλοποίηση δράσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών (Βουκουρέστι, Ρουμανία), ο δημόσιος οργανισμός Diputacion de Avila (Κομητεία της Άβιλα, Ισπανία), ο φορέας κατάρτισης Elderberry με εμπειρία στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και μεθοδολογίας eLearning (Στοκχόλμη, Σουηδία) και, φυσικά, η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου ως εκπρόσωπος της Ελλάδας.
Ο ΣΚΟΠΟΣ
Ο σκοπός του προγράμματος εμπεριέχεται στο σύνθημα «Σκέψου παγκόσμια – δράσε τοπικά – μάθε συνδυάζοντας το παγκόσμιο με το τοπικό». Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με εκπαιδευτικούς και νέους (ηλικίας 14-19 ετών), προκειμένου να αναλογιστούμε και να ανακαλύψουμε τοπικούς τρόπους δράσης για προβλήματα παγκόσμιας εμβέλειας, μέσω της ενεργοποίησης του εθελοντισμού και της συνεργασίας με τοπικούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Όλα ξεκίνησαν με βάση την πεποίθηση ότι τα ευρωπαϊκά συστήματα - καθώς και ο υπόλοιπος κόσμος – αναγνωρίζουν την ανάγκη ανάπτυξης ατομικών, κοινωνικών και πολιτειακών δεξιοτήτων στις νεότερες γενιές. Αυτό το συγκεκριμένο καθήκον του εκπαιδευτικού τομέα είναι πρωταρχικής σημασίας για το μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας. Το έργο επιθυμεί να φωτίσει σημαντικές έννοιες της παγκόσμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να ενδυναμώσει τους νέους, να τους ενθαρρύνει να εμβαθύνουν σε κοινωνικά θέματα που τους αφορούν καθώς και να τους φέρει σε επαφή με τον τόπο διαμονής τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ευελπιστούμε ότι μπορεί να επιτευχθεί ευρύτερη ευαισθητοποίηση και, ως εκ τούτου, καλύτερη εμπέδωση της έννοιας του πολίτη.
Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Στις 15-17 Ιανουαρίου 2014, η όμορφη πόλη της Βερόνα (Ιταλία), έγινε το κέντρο του έργου EDUGLOCAL, και η δεύτερη διεθνής συνάντηση του EDUGLOCAL θα λάβει χώρα στο Μυτιλήνη στις 14-16 Μαΐου 2014. 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ
Παρουσίαση του Προγράμματος στους Διευθυντές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης στις 31 Μαρτίου 2014, αίθουσα των ΠΕΚ Μυτιλήνης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος EDUGLOCAL: http://eduglocal.eu/ όπου είναι ήδη διαθέσιμο προς σχολιασμό και αξιολόγηση το θεωρητικό κείμενο της δράσης (Manifesto) http://eduglocal.eu/educational-resources/manifesto/ .  

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ