21.7.2020 8:44

Sir Pangalos : Ένας Χιώτης νευροεπιστήμονας πίσω από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ένας Έλληνας νευροεπιστήμονας βρίσκεται πίσω από την εταιρεία AstraZeneca και το ελπιδοφόρο εμβόλιο της Οξφόρδης, ενάντια στον κορονοϊό.

Πρόκειται για τον Sir Menelas (Mene) Nicolas Pangalos, ο οποίος είναι ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ε & Α BioPharmaceuticals στην AstraZeneca και υπεύθυνος για την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων της εταιρείας για τη θεραπεία αναπνευστικών, φλεγμονών και αυτοάνοσων, νεφρικών, καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων.

Ο Mene Pangalos, γεννήθηκε στο Ealing του Λονδίνου, από μια οικογένεια της ελληνικής διασποράς που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Και οι δύο γονείς πλέον ζουν στη Χίο ενώ η μητέρα του είναι το γέννος Ψαρρού. Ο διακεκριμένος επιστήμονας περνά συχνά τις διακοπές του στο νησί, όπως αναφέρει και στο βιογραφικό του σημείωμα.

Ο Mene Panglaos είναι ο συγγραφέας πάνω από 150 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο των Francis Crick Institute, Cambridge Judge Business School και Dizal Pharma. Είναι μέλος της Επιτροπής Επιστημών, Βιομηχανίας και Μετάφρασης της Βασιλικής Εταιρείας.

Μάλιστα χρίστηκε ιππότης απ;o την βασίλισσα Ελισάβετ το 2020 για τις υπηρεσίες του στην επιστήμη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας ξεκίνησε τις επιστημονικές του σπουδές με πτυχίο στη Βιοχημεία και τη Μοριακή Βιολογία (First Class Honours) από το Imperial College London και στη συνέχεια πήρε Ph.D. στη Νευροφαρμακολογία από το University College London. Η μεταδιδακτορική του εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ν. Κ. Ρομπάκη στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Ο Pangalos διορίστηκε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca τον Ιανουάριο του 2019. Στο παρελθόν κατείχε το ρόλο του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου, της Μονάδας Biotech Innovative Medicines & Early Clinical Development (IMED) της AstraZeneca από τον Απρίλιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Από τότε που ο Pangalos εργάζεται στην AstraZeneca, το σύνθετο ποσοστό επιτυχίας της εταιρείας από τις προ-κλινικές μελέτες έως την έναρξη αυξήθηκε από 4% σε> 19%. Αυτό είναι πάνω από το μέσο όρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας του 6%.

Έχει επιβλέψει την ανακάλυψη και την ανάπτυξη των ταχύτερα στην αγορά φαρμάκων της φαρμακευτικής βιομηχανίας, από την πρώτη φορά στον άνθρωπο έως την κυκλοφορία σε πάνω από 2,5 χρόνια. Αυτό το φάρμακο - ο αναστολέας EGFRm osimertinib για μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) - έχει πλέον εγκριθεί σε περισσότερες από 75 χώρες.

Ο Pangalos είναι μέλος της ανώτερης εκτελεστικής ομάδας της AstraZeneca και είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος της επιτροπής επιστημονικής επιτροπής του AstraZeneca.

Τον Μάιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας COVID-19, διορίστηκε στη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την Ειδική Ομάδα Εμβολίων της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την προεδρία του Patrick Vallance.

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ